Nu lægges der chefkabaler i TDC og lufthavnen

Læg mærke til navnenyt den kommende tid: I løbet af kort tid har to markante, børsnoterede selskaber fået nye ejere med danske pensions­selskaber i hovedrollen.

ATP og den canadiske pensionskasse OTPP har taget kontrollen over Københavns Lufthavne, og ATP er sammen med PFA, PKA og det australske investeringsseskab Macquarie tæt på at købe TDC.

Begge selskaber står med en topledelse i konflikt med væsentlige aktionærer, og ingen forventer, at det kommer til at gå stille af

Begge selskaber står med en topledelse i konflikt med væsentlige aktionærer, og ingen forventer, at det kommer til at gå stille af.

I Københavns Lufthavn synes det oplagt, at administrerende direktør Thomas Woldbyes dage er talte, mens TDC må vinke farvel til bestyrelsesformand Pierre Danon, når overtagelsen er gennemført.

Til gengæld står det fast, at Københavns Lufthavne beholder Lars Nørby Johansen som bestyrelsesformand, ligesom Pernille Erenbjerg synes at få lov til at fortsætte som topchef i TDC.

Det kan virke som en hård konlusion, særligt når vi ikke er med i de afgørende samtaler, men lad os lige kigge nærmere på de ledelsesudfordringer, der er i de to selskaber.

Københavns Lufthavn havde indtil september Macquarie som hoved­aktionær med den danske stat som betydende mindretals­aktionær. Under Macquaries ejerskab har Københavns Lufthavn oplevet en imponerende vækst, men australierne har ført en aggressiv prispolitik og tjent så mange penge, at det skabte massiv utilfredshed på Christiansborg.

Utilfredsheden blev ikke mindre af, at politikerne opfattede Macquarie som tonedøv, ligesom topchefen til tider blev opfattet som arrogant i forhold til signalerne fra Christiansborg.

I det politiske spil har Lars Nørby Johansen åbenlyst optrådt med mere musikalitet

I det politiske spil har Lars Nørby Johansen åbenlyst optrådt med mere musikalitet. Under Macquaries ejerskab kunne han tordne mod ny regulering, men i løbet af et splitsekund kunne han ændre toneleje, da ATP og OTPP trådte ind scenen som nye ejere.

For nye ejere vil det være farligt at udskifte både formand og koncernchef på samme tid, og med genudnævnelsen af Lars Nørby Johansen som formand peger pilen entydigt på koncernchefen.

Den anden kabale har samme karakter. TDC-ledelsen – direk­tion og bestyrelse – stod for en helt anden linje end de nye ejere. Som mange husker, nåede TDC at offentliggøre købet af den nordiske mediekoncern MTG, og det skete vel at mærke uden at fortælle offentlig­heden, at der på bordet lå et alternativt tilbud, som pegede på en helt anden strategisk retning for TDC.

Det alternative tilbud fra de tre pensionskasser ATP, PKA og PFA og – pudsigt nok – Mac­quarie blev underkendt af formanden og lå dybt forseglet i skrivebordsskuffen, indtil en fortsat anonym person lækkede det til medierne.

Det forløb kan Pierre Danon ikke overleve, og det er formentlig lige det, der gør, at Pernille Erenbjerg kan beholde jobbet

Reaktionen fra formanden var, at tilbuddet var det rene galimatias, og han nåede at tordne imod det i et interview med Berlingske, men knap var avisen gået i trykken, før formanden måtte opgive sin modstand, smide MTG i skraldespanden og acceptere buddet fra de danske pensionskasser og australierne.

Det forløb kan Pierre Danon ikke overleve, og det er formentlig lige det, der gør, at Pernille Erenbjerg kan beholde jobbet. Nok var det hendes opfindelse at købe MTG, men ligesom i lufthavnen vil det være en vanskelig operation for nye ejere at sige farvel til både bestyrelsesformand og koncernchef på samme tid.

3 responses to “Nu lægges der chefkabaler i TDC og lufthavnen

  1. Hvorfor skulle Pernille Erenbjerg blive i TDC og eksekvere på en strategi som hun næppe tror på.

    Det samtidig med at hun har en “change of ownership” klausul i sin ansættelseskontrakt der gør at hun han forlade TDC med to års løn og dermed en check på 17,6 millioner kroner.

    Efterfølgende kan hun gå efter nogle flere bestyrelsesposter i den tungere ende. Alternativt kan hun tage et nyt CEO job.

  2. Alt er ved det gamle, selvfølgelig sælger TDC til pensionskasserne og lige selvfølgeligt er det at Pernille E. ret hurtigt efter forlader TDC med sin fratrædelsesgodtgørelse!!
    Det hele startede med Dyremose, og er fortsat sådan lige siden, intet nyt i det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *