Bag milliardtab på Facebook er en rystende advarsel til samfundet og investorerne

Mandag faldt værdien af Facebook med svimlende 225 milliarder kroner.

Bag det enorme milliardtab for aktionærerne gemmer sig imidlertid en historie med to fortællinger, der hver for sig er alvorlige og en rystende advarsel om følsomheden i den digitale platformsøkonomi.

Platforme som Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat og mange andre har det fællestræk, at de i princippet er gratis at bruge, og i skåltalerne sælges de som et demokratisk værktøj til videndeling mellem venner og ligesindede.

Men intet er gratis. Der er altid en pris, og den pris er en bid af dig selv. Hver gang, du tilmelder dig en social platform, afgiver du et stykke af dit privatliv.

Du tænker, at du har kontrol over dine data, og du er sikkert overbevist om, at »lille mig« er uinteressant i det store billede. Vi har løbende set hacker­angreb, hvor private data er blevet stjålet, men tilsyne­ladende har vi set gennem fingrene med det, fordi vi netop har tænkt, at det ikke har konsekvenser for »lille mig«.

Men »lille mig« bliver til et vælgerhav, når vi puljes sammen

Men »lille mig« bliver til et vælgerhav, når vi puljes sammen. Så bliver vi til en brik i en politisk magtkamp.

Det er, hvad der blev afsløret i weekenden, hvor Facebook offentliggjorde, at analyse­firmaet Cambridge Analytica via Facebook indsamlede data fra 50 millioner profiler for at kunne udarbejde et program, der kunne påvirke vælgerne op til det amerikanske præsidentvalg forrige år.

Cambridge Analytica er finansieret af en af de største republikanske donorer, og vælgerpåvirkningsprogrammet var bestilt af Steve Bannon, der var Trumps nærmeste rådgiver i Det Hvide Hus, indtil han blev fyret i fjor.

Datasagen har rystet det amerikanske samfund, og vil nu blive genstand for under­søgelser fra myndighedernes side. Sideløbende har den britiske valgkommission indledt undersøgelser om, hvorvidt Cambridge Analytica også har brugt Facebook-data til at påvirke det britiske brexit-valg.

Det er den ene del af fortællingen. Den anden er, at Facebook lod sine kunder blive misbrugt uden at fortælle dem det. Indsamlingen af data fandt sted i 2014. Facebook opdagede det i 2015 og tog kontakt til Cambridge Analytica, som angiveligt lovede at destruere de data, som var indsamlet.

Mere skete der ikke før denne weekend, hvor Cambridge Analytica blev blokeret af Facebook.

Facebooks sene reaktion skyldes platformsøkonomiens traditionelle udviklingsfilosofi. Den handler om at få så mange brugere som muligt på kort tid under devisen »run, fix it, run«.

De rydder med andre ord først op, når skidtet bliver synligt

De rydder med andre ord først op, når skidtet bliver synligt. Men i takt med, at sociale medier bruges i politiske magtkampe, begynder det etablerede samfund at stille krav om kontrol, indsigt og reguleringer.

Spørg blot bankerne. De ved, hvor dyrt det er at drive kontrol og garantere sikkerhed for brugerne, og bankerne ved om nogen, hvor store bøderne kan være, når kontrollen med brugerne svigter.

Det svimlende tab på aktier i Facebook er en rystende advarsel til alle, som vil investere i de i forvejen skrøbelige økonomier, der generelt præger digitale platforme.

Kontrol og sikkerhed koster, og den pris er ofte underprioritet i jagten på at nå flest mulige brugere på den korteste tid.

4 responses to “Bag milliardtab på Facebook er en rystende advarsel til samfundet og investorerne

 1. Faceshit er for tabere, bare se hvor mange danske, såkaldte politikere, der bruger deres tid på dette antisociale medie.
  Mark Zukerberg har rettens dom for at han ikke er andet end en gemen tyveknægt.
  Når danske medier som BT og Politiken vest ( JP ) og Børsen, vælger at man kun kan kommentere gennem Faceshit, er de om nogen med til at forvride debaten.
  Hvis politikerne var deres ansvar bevist, ville stoppe med skatteyder betalte tilskud til medier der lukker for en sund debat.

 2. Per Kristensen har jo fuldstændigt ret i hans pointe, at medierne, politikere og andre giver facebook uendeligt meget mere magt end nødvendigt, når de konstant henviser til eller fisker i de samme grumsede vande, som de i det her tilfælde prøver at kritisere.. Det konstante røveri af folks private data, og den kæmpe økonomi der er baseret derpå(Surveilance Capitalism) er et enormt demokratisk og friheds problem!

 3. Ja, det gjorde jeg faktist, er du misundelig ?.
  Men det er da ret at vide at du ikke har læst artikel, ellers havde du måske haft en kommentar, til det jeg skrev.
  Faceshit er for tabere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *