Trumps skattereform en gevinst for lavtlønnede

På lørdag er det ét år siden, at Donald Trump blev indsat som præsident for USA, og selv om året har bekræftet billedet af en uforudsigelig og gennemført usympatisk præsident, bliver vi nødt til nøgternt at vurdere de resultater, han har opnået.

Indrømmet. Det er svært at se bort fra hans adfærd, og det er uhyre vanskeligt at adskille person og resultater.

De fleste er enige om, at Harvey Weinstein er en genial filmproducent med en indiskutabel susccesrate, men hans overgreb på kvinder overskygger alt, hvad han har opnået, og han er nu med rette dømt ude af Hollywood.

Donald Trumps opførsel over for andre ville vi næppe acceptere i et dansk lederskab, men han er demokratisk valgt, og hvis vi tror på demokratiet, må vi acceptere, men ikke nødvendigvis bifalde, hans lederskab.

Når det er sagt, skal vi bruge tid på de resultater, han og hans administration har skabt.

Set ud fra et business-­perspektiv er skattereformen det mest bemærkselsesværdige resultat, han har leveret i sit første år som præsident

Set ud fra et business-­perspektiv er skattereformen det mest bemærkselsesværdige resultat, han har leveret i sit første år som præsident.

Trumps skattereform vil flytte selskabsskatten i USA fra 35 pct. til 21 pct. USA går fra en af de højeste skattesatser i OECD til et globalt konkurrence­dygtigt niveau på kort tid. Skattereformen har et særligt formål. Det vigtigste er at få selskaber til at betale skat i USA og ikke flytte overskuddene til lande i skattely.

Giganter som Apple, Microsoft og General Electric har systematisk placeret penge i skattely. Nonprofit-organisationen Oxfam har skønnet, at de 50 største amerikanske selskaber har placeret, hvad der svarer til 9.000 mia. kr. i ly af skattemyndighederne i USA.

Ingen af selskaberne har overtrådt loven, men de har handlet i protest mod det høje skattetryk i USA.

Trump har antageligt indset, at det er umuligt at presse selskaberne til at betale skat, men ved at sænke selskabsskatten kan han lokke dem til at betale skat i hjemlandet.

Det er for tidligt at sige, hvordan selskaberne reagerer på Trumps skattereform, men Apple har indikeret, at det nu vil trække et betydeligt beløb hjem til USA. Apple har kontanter for over 1.500 mia. kroner stående uden for landets grænser, og for at imødegå manglende kontanter i hjemlandet har Apple optaget enorme lån i USA.

Noget andet og nok så vigtigt er, at selskaber i skattely er i bad standing blandt folket, og vi kan med rette spørge, hvad det nytter, at rigmænd som Bill Gates, Mark Zuckerberg og Tim Cook vil forære deres formuer væk, hvis de selskaber, de repræsenterer, gør alt for at undgå bidrag til velfærdsudviklingen i de lande, de opererer i.

Det mest folkelige resultat er, at store amerikanske selskaber har valgt at hæve minimumslønnen for lavt­lønnede

Men det er ikke det eneste resultat af skattereformen.

Det mest folkelige resultat er, at store amerikanske selskaber har valgt at hæve minimumslønnen for lavt­lønnede. Senest har Walmart, den største private arbejds­giver med 1,5 mio. ansatte i USA, besluttet at bruge en del af skattebesparelsen på at hæve minimumslønnen fra ni dollar i timen til 11 dollar.

Selskaber som AT&T, American Airlines, Comcast, Bank of America og Wells Fargo har også besluttet at flytte dele af skattebesparelsen over til nye goder for medarbejderne.

Lykkes det for Trump både at få indtægter i statskassen og give borgerne flere penge mellem hænderne, vil det være et paradigmeskifte i amerikansk økonomi, som skeptikerne ikke kan underkende.

8 responses to “Trumps skattereform en gevinst for lavtlønnede

 1. Hvad får dig til at tro at det for firmaer til at hjemflage skatten? Skattelylande har jo 0% eller få pct?

  Lande med selskabsskatteprocenter i tyverne som DK bliver da også udsat for skattely, så alt i alt er det vist ønsketænkning.

 2. Walmart har ikke ladet minimumslønnen stige fra $9 til $11 som konsekvens af skattelettelsen, da den allerede i 2016 var over $10 som minimum (ifølge Walmart selv).

  Forøgelsen i lønnen kommer nok snarere ud på at Walmart har svært ved at tiltrække arbejdskraft.

 3. Walmarts startløn er ni dollar indtil medarbejderen har været gennem et uddannelsesprogram, derefter stiger den til 10 dollar, som du peger på.

 4. Så er det jo ikke rigtigt, at minimumslønnen er steget med over 20 % som følge af skattereformen for medarbejdere i Wallmart.

 5. Amerikanske medier skriver, at Walmart vil øge startlønnen fra 9 til 11 dollar som en reaktion på skattereformen. Dertil kommer i øvrigt andre goder. Det tidligere spørgsmål handlede om, hvorvidt Walmart begynder på 10 eller 9 dollar. Den begynder så vidt jeg forstår det på 9 dollar, og stiger når man har gennemført et uddannelsesprogram.
  Pointen er rimelig klar. Flere amerikanske selskaber har fortalt, at dele af de økonomiske fordele ved skattereformen vil komme de ansatte til gode.
  mvh
  Claus

 6. Var det ikke noget med at bundfradraget steg til det dobbelte ?
  Alt andet lige vil det jo give mere på bundlinjen hvis ellers man betaler skat

 7. Claus Skovhus, Som sædvanligt løber du med en halv vind. Men det er vel Trump’s News du bare har gengivet. Jeg kan kun give Per Engel Zepernick og Matias ret i at Trump’s skattereform intet har med Wallmart’s løn stigning at gøre.
  Walmart, har oplevet en økonomiske deroute og rullede derfor allerede i 2015 en ny overraskende strategi ud.
  Discountkæden oplyste, at den fra 2016 vil hæve mindstelønnen for sine ansatte i USA til ti dollar i timen. Som ellers var på 7,25 dollar i timen. Walmart har ellers gjort en dyd ud af at købe og sælge billigt og klemme sine ansatte, Men så valgte kæden pludselig at lægge sig 40 pct. over mindstelønnen. Ikke nok med det. Den indfører også en gammeldags lærlingeordning, hvor medarbejdere først får en grunduddan-nelse og så en specialuddannelse. Kommunikationsdirektør Dan Bartlett kom med en forklaring i Washington Post: »Nu handler det om kundeoplevelsen,« sagde han, og bundlinjen var, at medarbejderne vil få mere i løn, men til gengæld skal de også blive bedre. Walmart vil tiltrække bedre medarbejdere, og Walmart vil uddanne dem til endnu bedre medarbejdere, og til gengæld får de mere for det, og dermed bliver kundeoplevelsen også derefter.
  Det var starten og nu er det et presset arbejdsmarked der gør at de ikke kan få dem med de rigtige kompetencer og i det antal de har brug for, der gør at de er nød til at sætte løn op. At andre mener at det faktisk er et problem, er så noget helt andet – men her er så en der mener at US virksomhederne kommer til at mangle de penge til udvikling/innovation på 10/20 års sigt. https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-01-12/the-real-reason-walmart-raised-its-minimum-wage

 8. Trumps skattereform har intet med Walmarts forhøjelse af mindstelønnen. Det er godt PR spin fra blandt andet Walmarts side af, at sælge forhøjelsen, som et resultat af trickle-down effekten, som følge af skattereformen. Dette til glæde for investorerne (mine aktier siger mange tak), og et fremtidigt salg af flere skattereformer til vælgerne. Claus og dele af den amerikanske presse faldt i med begge ben, desværre. Walmarts forhøjelse af mindstelønnen, er en i virkeligheden en konsekvens af flere ting.

  1. Trumps politik HAR indflydelse på mindstelønnen. Hov, modsagde jeg lige mig selv? Jep det gjorde jeg sgu. Trumps forsatte krig mod immigranter har fået flere mexicanere til, at forlade USA end der kommer den anden vej. Det har betydet, at bønderne i fx Californien mangler billig arbejdskraft til at høste afgrøderne, som i stedet for at blive høstet, mange steder står og rådner på markerne. Derfor har bønderne været tvunget til, at hæve lønnen så den er højere end mindstelønnen, plus at de tilbyder pension og fleksible arbejdstider. Dog har det ikke løst deres problemer, og de mangler stadigvæk folk.

  2. Den 1. januar 2018 hævede 18 stater deres mindsteløn, hvilket betød at alle lokale firmaer i de enkelte stater var nød til at hæve mindstelønnen hvis de fremadrettet ville drive virksomhed i staten. De nye love berører 4,5 millioner ansatte, som har fået lønstigninger. Dertil har enkelte stater påkrævet, at mindstelønnen årligt fremadrettet bliver reguleret i forhold til leveomkostninger i den enkelte stat. Mindstelønnen i Massachusetts og Washington, blev hævet til 11 dollars 1. januar 2017.
  3. Arbejdsløshedsprocenten i USA er rekord lav på 4,1 % (December 2017), og det er blevet arbejdstagernes marked. Virksomhederne i USA skriger på kvalificerede arbejdskraft, ligesom i Danmark, men der er intet at få. Derfor er de begyndt, at gå på rov i de andre virksomheder med tilbud om en højere løn. En af Walmarts største konkurrenter, Target, hævede allerede timelønnen til 11 dollars i sommeren 2017, for dels at holde på deres ansatte og for at kunne rekruttere nye. Den gang blev det spået, at det kun var et spørgsmål om tid før, at konkurrenterne var nød til, at følge efter hvis de ville holde på deres ansatte. Samtidigt sagde Target, at de planlægger at hæve mindstelønnen til 15 dollars i 2020, til den tid vil lovgivningen i flere stater kræve en mindsteløn på netop 15 dollars. Den gennemsnitlige time løn i detail branchen i USA er 18,34 dollars (December 2016), mens den gennemsnitlige time løn over alle brancher er 26,63 dollars (December 2016).

  4. Walmart kom for nylig ind på førstepladsen i Ohio, som den virksomhed med flest ansatte, som modtager hjælp fra Supplemental Nutrition Assistance Programmet (SNAP), bedre kendt som Food Stamp programmet. Det har de rettelig modtaget kritik for, set I lyset af at de i 2016 efter skat inkasserede 86 milliarder kr. Så burde de have råd til, at betale mere i løn til deres ansatte så de kan få mad på bordet uden hjælp fra staten. Walmart modtager desuden 18 % af pengene i Food Stamp programmet på landsplan. Et program, som Trump og GOP i øvrigt gerne vil forringe eller helt afskaffe.

  5. Dagens efter, at Walmart annoncerede at de ville hæve mindstelønnen, har de næsten været musestille omkring, at de vil fyre over 1000 medarbejdere og lukke 63 af deres Sam’s Club varehuse. Er det også et resultat af skattereformen, eller har det heller ikke noget som helst med skattereformen at gøre?

  6. Walmart hævede mindstelønnen to gange under Obama, i 2015 til 9 dollars og i 2016 til 10 dollars, uden nogen skattereform. Dengang var det fordi de ville holde på deres ansatte, som søgte væk i stor stil.

  Jeg kunne skrive en lige så lang smøre om de andre virksomheder, som er blevet nævnt i blog indlægget, men den samme konklusion, at skattereformen ikke ligger til grund for lønstigninger og bedre personalegoder. Hvad blev der af alle de kritiske journalister, der kunne se igennem virksomhedernes og politikernes presse spin?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *