Årets entrepreneur skaber håb for fremtiden

Torsdag aften blev den sønderjyske virksomhed Aller Aqua kåret som årets entrepreneur i Danmark. Og med den fornemme pris som EY Entrepreneur of the Year 2017 skal virksomheden repræsentere Danmark i Monaco, hvor vinderne fra over 60 lande mødes i verdens største vækstkonkurrence.

Aller Aqua var ikke et nemt valg. Det ved jeg, for jeg sidder med ved bordet i den nationale jury. Når valget er svært, skyldes det ikke tvivl om Aller Aquas position som vækstvirksomhed med globalt aftryk, men et enormt materiale af virksomheder, som over tid har leveret resultater i særklasse.

For at nå frem til finale­bordet, skal du være en af de 1.361 virksomheder i Danmark, som består grundkravene. Virksomheden skal have eksisteret i minimum tre år, regnskabet skal vise positivt resultat og egenkapital, og der skal være minimum 20 ansatte. Desuden skal virksomheden vise vækst i antal ansatte og minimum 15 pct. vækst i omsætning og bruttoavance.

Hvordan måler og vejer du en fiskefoderfabrik op mod et IT-selskab, en butikskæde, en underleverandør til bilindustrien eller en møbelproducent … Sagen er, at det gør du ikke

Men hvordan måler og vejer du en fiskefoderfabrik op mod et IT-selskab, en butikskæde, en underleverandør til bilindustrien eller en møbelproducent – blot for at nævne nogle af dem, som blev vurderet af juryen.

Sagen er, at det gør du ikke, men hver og en bliver diskuteret igennem for at finde argumenterne, der gør en forskel. Her er nogle af argumenterne for:

Butikskæden Normal har i et modent marked for salg af hygiejne og rengøringsprodukter formået af udvide kæden samtidig med, at den tjener penge. Få kunne tro på, at der var plads til en ny kæde i dette segment. Det var der.

Softwareselskabet Netcompany har i år braget gennem lydmuren ved at være det første selskab i 30 år, der har skabt 1.000 nye danske arbejdspladser. Netcompany er en troværdig partner, der leverer som lovet. Det er absolut ikke en selvfølge i den verden. Netcompany har haft vækstrater på 20 pct. i 17 år.

Mountain Top er en dansk nichevirksomhed, som er blevet verdens førende inden for ladudstyr til pickup-biler.

Selv om vi ikke producerer biler i Danmark, har vi under­leverandører, som kan blive globalt markedsdominerende.

Og lad os lige tage Carl Hansen & Søn, der producerer møbelklassikere. Familien driver kernevirksomheden i Danmark, men har nu vovet at købe en fabrik i Vietnam med 1.100 ansatte.

På mange måder er det urimeligt at udpege en vinder i et sådant felt. Men konkurrencer er ret ligegyldige, hvis der ikke er en, som skiller sig ud, og det gjorde Aller Aqua.

Som medstifter af Sitecore, juryformand Lars Fløe Nielsen siger, så »rummer Aller Aqua et fremtidspotentiale og giver håb for fremtiden«.

I en verden med stigende behov for sunde, bæredygtige fødevarer gør Aller Aqua en forskel

Aller Aqua opererer i svære markeder med fabrikker i Kina, Egypten og Zambia. Selskabet producerer og sælger fiske­foder, der giver opdrættere i over 70 lande mulighed for at fodre sundere, mere bæredygtigt og langt mere effektivt.

I en verden med stigende behov for sunde, bæredygtige fødevarer gør Aller Aqua en forskel og er på mange måder er et klasseeksempel på en dansk virksomhed, der lever op til FNs 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

At kunne præsentere en sådan type virksomhed i verdens største, globale vækstkonkurrence er næsten et mål i sig selv. Om Aller Aqua vinder, må tiden vise, men den repræsenterer danske industri- og fødevareværdier, som vi kun kan være stolte af.

Læs mere om vinderne hos EY og mere om konkurrencen på Berlingske Business. Se også højdepunkterne fra Enterpreneur of the Year på Jyskebank.tv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *