Derfor er Lego-figurer uden hijab

Den amerikanske legetøjskoncern Mattel tog alverdens medier med storm, da selskabet mandag offentliggjorde, at den vil sætte en Barbie-dukke med hijab til salg i løbet af 2018.

Dukken indgår i serien Barbie Sheroes, som skildrer kvindelige rollemodeller. Barbie-dukken med hijab er en hyldest til den kvindelige, amerikanske fægter Ibtihaj Muhammad, som vandt bronze-medalje ved OL i Rio.

Vil hijab-dukken få indrejsetilladelse i Danmark

Den nye Barbie-dukke rejser to spørgsmål:

Vil hijab-dukken få indrejsetilladelse i Danmark, og vil den, når den kommer i salg, give anledning til politisk storm på niveau med langskæggede læger, som i DF-sprog kaldes muslimer-skæg, og på Vesterbro hedder hipster-skæg.

Det andet spørgsmål er, om Barbie-dukken med hijab kan ende som en kultfigur, der vil inspirere Lego til at øge diversiteten i produktprogrammet.

Svaret er nej.

Lego har af princip ikke religiøse figurer eller symboler i udvalget. Du kan ikke finde kirker eller moskeer, ligesom Lego ikke producerer legetøj til bestemt geografiske regioner. Det nærmeste, vi finder, er gravsteder som pyramider og mausoleet Taj Mahal.

Når Lego ikke bidrager til religiøs mangfoldighed, skyldes det ikke en modstand mod diversitet i al almindelighed. Lego er begyndt at producere kørestole, ligesom den har indledt et opgør mod kønsstereotyper. Nu kan du også finde kvindelige politifolk og kvindelige brandmænd.

Men religiøse symboler er bandlyst. Ingen tørklæder, ingen kors og krucifikser.

Pointen i Legos univers er, at selskabet ikke skal pådutte børn en bestemt opfattelse, men at børn selv må skabe deres universer. De kan bygge kirker og moskeer af byggekloderne, men ud fra egen, fri fantasi.

På samme måde har Lego ikke skabt figurer med handicap, selv om findes 150 millioner børn med en eller anden form for handicap. Lego har skabt kørestolen, og det må så være op til børnene at bruge den i legen i forhold til egen identifikation.

Som global koncern, med salg i alle afkroge af verdenen, er der kort afstand fra det velmenende til shitstormen med boykot som følgevirkning.

Det er vanskeligt at fortænke Lego i, at den vil forholde sig neutral i forhold til politiske og religiøse symboler. Som global koncern, med salg i alle afkroge af verdenen, er der kort afstand fra det velmenende til shitstormen med boykot som følgevirkning.

For nogle år tilbage havnede Lego i en alvorlig shitstorm, da koncernen afviste at sælge legoklodser til den systempolitiske, kinesiske kunstner Ai Weiwei, der ville skabe en udstilling i Australien med portrætter af menneskeretsforkæmpere.

Først nægtede Lego at sælge klodserne til et politisk projekt. De kinesiske myndigheder roste Lego for beslutningen, mens resten af verden gik amok med beskyldninger om censur.

Siden ændrede Lego opfattelse, kaldte det en fejl og fortalte, at alle kan købe lego-klodserne uanset formål, for i virkeligheden er det vanskeligt at hylde børns frie leg, hvis samme argument ikke gælder kunstnere med et politisk projekt.

Når Lego står fast på, at den ikke vil bidrage med diversitet i form af skildring af forskellige religiøse figurer og symboler og figurer med konkrete handicaps, så handler det om at optræde så geopolitisk neutral som overhovedet muligt.

I det lys vil valg og fravalg blive målt på lige fod.

Derfor får vi ikke en Lego-figur med hijab, og af samme grund blev Ai Weiwei-sagen behandlet forkert, for fravalget viste sig at blive opfattet som et politisk tilvalg.

6 responses to “Derfor er Lego-figurer uden hijab

 1. Mon ikke LEGO handler som Arla , dvs hvad kan bedst betale sig.
  De har nok regnet ud at en hijab dukke ikke vil være en økonomisk gevinst.
  Ligesom med Arla ville jeg feks aldrig købe deres produkter , hvis de legaliserer kvindeundertrykkelse med en hijab dukke.
  PS Hijab er Iøvrigt ikke et religiøst symbol , men en magtdemonstration.
  Hvornår begynder journalister m.fl. Snart at forstå det ?

 2. Ja, Henrik helt enig med dig i, at store virksomheder først og fremmest tænker på bundlinjen.

  Og ja, Henrik! Mit tørklæde er min magtdemonstration over for alle dem, der prøver at bestemme over mig. Min magt i forhold til selv at bestemme, hvad jeg ønsker at gå klædt i.

  Har du lyst til at gå med kalot? Så gør det. Det har jeg faktisk ingen holdninger til – andet end, at du er fri til selv at vælge.

  Gud ske tak og lov. Det er min kamp for frihed og min demokratiske ret at gå med tørklæde.

  God aften til dig Henrik 🙂

 3. Tænk sig, i de originale aramæiske koranskrifter står der ikke at kvinder skal tildække sig, og da slet ikke trække noget over hovedet… Det virker grotesk at tusind år gammel fejloversættelse fra aramæisk til arabisk gør at muslimske kvinder tror de skal tildække sig. Der står i øvrigt heller ikke noget om 72 jomfruer til martyrer. Igen en fejloversættelse. Der loves blot en klase vindruer. Logisk nok i en ørken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *