Kåre Schultz ramt af hård kritik fra Danske Bank

Det siges, at topchefers mest barske tid er dagen efter, at de har forladt kontoret. Den beskyttelse, der ligger i selve rollen som topchef, er pist borte.

Kritikerne tør pludselig stå frem, og de, der ikke var kritiske, bliver det for at positionere sig selv.

Topchefen, det går ud over, vil være forhindret i at forsvare sig. Enten vil de ikke, fordi de er på vej ind i et nyt job. Eller også må de ikke, fordi de har fået en ordentlig sjat penge for at holde dampen nede.

Lad os se på to eksempler, begge med Kåre Schultz som omdrejningspunkt. For et par måneder siden fyrede han Jesper B. Jørgensen som koncernchef for Royal Unibrew. Kåre Schultz havde som bestyrelsesformand selv ansat ham seks måneder tidligere, men i slutningen af september stod det klart, at »Jesper B. Jørgensens ledelsesstil ikke passsede til Royal Unibrews kultur«.

Det viste sig, at det næppe var selskabets kultur, men et regulært mytteri fra to kolleger i direktionen med mange års ansættelse i bryggeriet, som gjorde udslaget.

De brød sig ikke om Jesper B. Jørgensen, og da Kåre Schultz skulle stoppe som formand for bryggeriet, måtte bestyrelsen tage stilling til, om den skulle sige farvel til to direktører med års erfaring eller fortsætte med en direktør med få måneders erfaring i samarbejde med en ny formand.

Den egentlige sandhed om fyringen kommer offentlig­heden næppe tættere på. Det kan forekomme bittert for Jesper B. Jørgensen, men han kan så sluge den bitre pille med et kæmpe holdkæftbolsje til en værdi af formentlig 20 mio. kr.

Men kritik rammer ikke kun dem, der må gå i utide.

Kåre Schultz er også omdrejningspunkt i den type kritik, der opstår, når du som stærk mand forlader skuden.

Siden Kåre Schultz kom til Lundbeck i 2015, har han leveret otte opjusteringer. Omsætningen er steget markant, indtjeningen er rekordhøj, og kursen på Lundbecks aktier er steget fra kurs 130 til over kurs 400.

Det er tørre tal, som alle kan forstå, og Kåre Schultz er blevet berømmet for sine evner til at skære en virksomhed til.

Men han havde kun lige akkurat forladt Lundbeck, før kritikerne fik slebet hjørnetænderne.

Den mest markante kritik er, at Kåre Schultz ikke har skabt noget nyt i Lundbeck.

»Koen er malket,« siger Martin Parkhøi, medicinal­analytiker i Danske Bank, til Børsen. Han tilføjer, at Schultz strømlinede Lundbeck som forretning og skabt en ind­tjening i verdensklasse, men der har ikke været succes med udvikling af nye produkter.

Av, det er lidt af en kritik, for hvad hjælper det, at du kan skære en virksomhed til, hvis du er blind over for innovation og udvikling.

Kåre Schultz er rejst til Israel, hvor han skal gennemføre samme øvelse i den kriseramte medicinalgigant Teva, og han kommer ikke til at forsvare sig mod kritikken.

Det interessante er, at hans efterfølgere heller ikke vil levere et forsvar, for det bliver det argument, de kan falde tilbage på, når Lundbeck kommer til at skuffe.

De vil med sindsro sige, at vi i en periode har været for fokuseret på at gøre selskabet rentabelt, men det har været på bekostning af investering i nye produkter.

For topchefer er verden sjældent retfærdig. Men i forhold til andre kan de glæde sig over, at tabt forfængelighed bliver rigeligt belønnet i kolde kontanter.

2 responses to “Kåre Schultz ramt af hård kritik fra Danske Bank

  1. Uanset hvad der er ret eller vrang, så har Teva, som efter hvad jeg har kunnet læse mig til er en stor rodebutik, indledningsvis brug for en leder, som kan skære virksomheden til. Om det også denne gang er lykkens gang for Kåre Schultz, kan kun tiden vise. Der er nok ikke tvivl om, at både medarbejdere og aktionærer i Teva ser frem til KS tiltag. Jeg tror alle vil kunne leve med, at Tevas indtjeningsplatform forbedres væsentligt – også selv om det delvis sker på bekostning af udvikling af nye produkter

  2. Nu er Teva ikke kendt for at udvikle nye produkter, men for blot at kopiere andres. Måske er KS havnet det helt rigtige sted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *