Landmænd lærer det aldrig. Boykot er en tabersag

Tør nu øjnene, kære landmænd, og vær taknemmelige over, at der er nogen, som vil beskæftige sig med jeres produkt – på godt og ondt.

Lige nu kører min gamle arbejdsplads fra 2009 til 2011, Danmarks Naturfredningsforening, og Coops medlemsorganisation gennem Samvirke en kampagne for økologi i oktober.

Samvirke har sat fokus på sprøjtegift i fødevarer, og selv om illustrationerne er svulstige med en god portion overdrivelse, er emnet relevant og helt nødvendigt at beskæftige sig med, og det uanset om vi producerer fødevarer med pesticider, der er langt under grænseværdierne.

Et er, at organisationen Bæredygtig Landbrug går amok, noget andet er, at Landbrug & Fødevarer ikke har lært af fortidens fejl

Desværre er reaktionen fra landsmændenes organisationer forudsigelig. Et er, at organisationen Bæredygtig Landbrug går amok, noget andet er, at Landbrug & Fødevarer ikke har lært af fortidens fejl.

I 1978 gik Landbrug & Fødevarer så langt i forsvaret for landmændene, at de bekæmpede kritik med et angreb på ytringsfriheden. Det var, dengang venstrefløjsaktivisten og kunstneren Mikael Witte skabte svineplakaten: »Danske svin er sunde, de strutter af penicillin.«

Den kunne de ikke lide. Landbrug & Fødevarer fik nedlagt fogedforbud mod plakaten. Et forbud, der først blev ophævet ved Højesteret to år senere.

Næsten 40 år senere ser vi en reminiscens af det samme.

Formanden for Bæredygtig Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, mener, at Samvirke »dæmoniserer helt almindelige danske landmænd«, og »Coop er gået langt over stregen«.

Han opfordrer derfor danskerne til at boykotte kædens butikker.

Formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, er også sur. Han siger til Finans: »Jeg har opfordret min kone til, at hun ikke længere skal handle i Coops butikker«.

Han vil dog ikke opfordre medlemmerne til at gennem­føre samme boykot.

Det skyldes jo nok, at han har set, at økologiske landmænd har voksende succes og vil blive en stadig større magtfaktor i landbruget, og dem vil han ikke støde fra sig.

Det bringer os tilbage til den kontroversielle plakat. Det indædte forsøg på at boykotte en satirisk plakat i 1978 havde ingen virkning.

Heldigvis. For produkterne er efterfølgende blev sundere, og forholdene i marken bedre. Ikke pga. plakaten, men pga. tidsånden.

I min barndom kørte min morfar rundt i åben traktor og spredte sprøjtegift. Der stod en sky omkring ham, og han blev dødeligt syg

I min barndom kørte min morfar rundt i åben traktor og spredte sprøjtegift. Der stod en sky omkring ham, og han blev dødeligt syg af arbejdet i plantagen.

Ville han bruge maske? Nej, det var noget pjat.

I dag er beskyttelse af helbredet ikke til diskussion.

Pointen er, at kritik altid forekommer forstyrrende, men hver gang kritikken rejses, bliver fødevarerne renere, for når forbrugerne stiller krav og ændrer vaner, følger produktionen med.

Landbrugets organisationer burde i stedet for at smide det ubrugelige boykot-kort indse, at udfordringen fra forbrugere og interesseorganisationer er med til at skabe en forandring til det bedre, uanset hvor svulstig kritikken er.

Sagen er, at forbrugerne ikke boykotter landmænd og frugtavlere, for hvad skulle vi ellers leve af? Forbrugerne vælger i stedet at købe ind dér, hvor de får tilfredsstillet deres behov.

Det frie valg har sin helt egen styrke. Det burde landmændenes organisationer tage ved lære af.

8 responses to “Landmænd lærer det aldrig. Boykot er en tabersag

 1. Minimum 30-40% af det nuværende dyrkede landbrugs areal bør tages ud af drift,og laves om til afgræsset overdrev og ferske enge langs vores større vandløb

  Det er løsningen på den natur katastrofe som det konventionelle landbrug har påført det åbne land,overalt i Danmark…Suk!!

 2. L&F behøver ikke opfordre til boykot af COOP.
  Der er rigtig mange, der idag holder sig væk fra COOP butikker, – af flere grunde. Den vigtigste er kædens betydelig højere priser på ganske almindelige sammenlignende varer, som fx mel. sukker, mælkeprodukter, grøntsager m fl.
  De 200 milliner til øko-varer skal jo tages et sted fra.
  Desuden fravælges en rækker gode danskproduceret produkter, fordi erstatning kan købes billigere ind i fx Polen (svinekød) eller Frankrig (frugt).
  Den almindelige danske forbruger ønsker ikke, at deres supermarkedskæde suverænt skal bestemme over produktvalg og kvalitet. alene til supermarkedets bedste.
  Derfor er der en boykot igang overfor COOP butikker.

 3. Jeg er som bonde helt enig med Claus Skovhus. Landbrug og Fødevarer er blevet en flok grædekoner, der konstant bliver vrede, når medier skriver kritisk om landbrug. Jørgen Lundsgaard med snablen godt og grundigt nede i kemiindustrien taler usandt om, at folk boykotter COOP. Folk i selv den mindste brugs strømmer til for at købe lokale varer. Og det er noget sludder, at supermarkedet bestemmer, hvad folk skal købe. De udbyder det, der efterspørges.

 4. Martin Merrilds dundertale til økologerne er blot tom-tønde-buldren. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer i dag, at man i virkeligheden har store forventninger til eksporten af økologiske fødevarer og estimerer, at eksporten i 2016 lander på omkring 2,3 mia. kr. Det svarer til en stigning på ca. 15 pct. i forhold til 2015, hvor dansk eksport af økologiske fødevarer udgjorde 2 mia. kr. “I Landbrug & Fødevarer har vi fokus på både nærmarkeder og de oversøiske markeder, men nabolandene udgør fortsat de største aftagerkanaler,” siger Sarah C. S. Fuglsig, der er markedskonsulent hos Landbrug & Fødevarer, i pressemeddelelsen i dag…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *