Tommy Ahlers og de politiske krammebamser

Da Tommy Ahlers blev udnævnt som formand for regeringens Iværksætterpanel, blev han advaret af en ven, der mente, at »iværksættere er blevet denne tids babyer, som politikerne gerne vil kysse for at øge deres egen popularitet«.

Ahlers vil ikke give sin ven ret, men indrømmer, at iværksættere er blevet de politiske partiers krammebamser.

Ingen kan i dag være i tvivl om, at erhvervslivets rockstjerner udspringer af iværksættermiljøet. De fleste kender Morten Strunge med Onfone, Mofibo og Plenti, at GoMore er skabt af Matias Møl Dalgaard, at Jesper Buch skabte Just-Eat, og listen kan fortsætte med et arsenal, som kan udgøre en helt ny stjernehimmel.

De er blevet det gode selskab.

Dem, som politikerne gerne vil være i selskab med, fordi de netop har vist, at de kan skabe virksomheder, tjene penge og har lyst til at geninvestere i nye selskaber, vel at mærke i Danmark.

Sagen er nok snarere, at de frem for alt skal de kaste stjernedrys ned over regeringen

Iværksætterpanelets medlemmer er ingen undtagelse. Det er ikke uden grund, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har besluttet at gøre Iværksætterpanelet permanent. Ifølge ministeren skal de komme med input til finansloven i 2019, men sagen er nok snarere, at de frem for alt skal de kaste stjernedrys ned over regeringen.

Foreløbigt har Iværksætterpanelet afleveret 13 konkrete forslag. Dem kendte Brian Mikkelsen i forvejen. Han havde allerede indarbejdet en række af dem i regeringens 22 vækstinitiativer, der blev offentliggjort i slutningen af august, men på trods af det, sagde Tommy Ahlers, at »de (regeringen, red.) mangler sgu´at lytte ordentlig efter«.

Ifølge panelet mangler regeringen ambitioner på særligt to punkter: Investorfradraget og aktieindkomstsskat.

Set i forhold til de øvrige anbefalinger, er de to forslag de mest afgørende for at skabe en stærkere iværksætterkultur.

Investorfradraget og aktieskat skal sikre et finansiel økosystem, mens aktieskat også spiller ind på et andet afgørende forslag, nemlig evnen til at tilstrække de bedste talenter i ind- og udland, uden at bruge alle pengene på månedlige lønudbetalinger.

I stedet for at betale høje lønninger, kan startup-selskaber uddele medarbejderaktier, som både sikrer engagement, medejerskab og en fornuftig gulerod, der kan blive til rede penge, hvis opstartsvirksomheden bliver en succes.

Regeringen lytter, men kan ikke udfylde panelets ambitioner.

Det er netop her, hunden ligger begravet, for vil du ændre en kultur, må der skabes et grundlag for, hvordan kulturen kan blomstre. Her fejlede regeringen set med iværksætterøjne.

Når Brian Mikkelsen ved modtagelsen af panelets anbefalinger udbryder »jeg føler mig som en lille dreng juleaften«, er det et udtryk for plat begejstring. Han burde sige tak for anbefalingerne, men jeg må beklage, at jeg ikke kan tage mod gaven, for jeg har ikke politisk styrke til at gennemføre de mest vidtgående ambitioner.

Den reelle fare er, at Iværksætterpanelet alene bliver en snakkeklub

Den reelle fare er, at Iværksætterpanelet alene bliver en snakkeklub, der kan danne kor, når ministeren synger sin sang, om Danmark som verdens førende iværksætternation.

Når Brian Mikkelsen vælger at gøre Iværksætterpanelet permanent, må han nødvendigvis vise, at han både har modet til at lytte og evnerne til at forandre, for ellers ender ekspertgruppen som de fleste andre – som ukrudt i det politiske blomsterbed.

PS: Iværksætterpanelet: Anbefalinger til regeringen får seks stjerner for den bedst formidlede ekspertrapport i nyere tid. Den er fremragende formidlet. Fyldt med overskuelige data og sammenligninger med andre lande. Tjek selv her.

One response to “Tommy Ahlers og de politiske krammebamser

 1. Iværksætteri vil altid foregå på flere niveauer.
  niveau 1. starter den grundlæggende idé her har vi den rigtige iværksætter, han er selv.e grundlæggeren. Han kan finde på at sætte hele familien i pant for at skaffe midler til gennemførelse af sin idé. Ofte går det galt så iværksætteren må skaffe nye penge for at gnnemføre sit projekt.
  Niveau 2. handler om at skaffe kapital og ekspertise til forbedring af prototypen så den kan overbevise investorer om at turde sætte penge på spil.
  Niveau 3. Her har iværksætteren nået frem til den første markedsføringsfase. Man er i gang med at sælge produktet på markedet, men mugligheden for at finde fodfæste går stadig for langsomt, men man er dog i gag.
  Niveau 4. Nu henvender iværksætteren sig til super eksperten, som har gode evner til at videreføre iværksætterens projekt/opfindelse og ikke mindst har eksperten kapital til at være med til, at produktet overvinder de hurtler som driller. Her er det at Tommy Ahlers kommer ind billedet. Han er ikke iværksætter, men han vil være i stand til at overskue produktest potentiale opgjort i bl.a. ikapital afkast.
  Niveau 5. Her har Tommy Ahlers hjulpet til at iværksætteren produkt er kommet godt i gang på det store marked. Nu Sælger Tommy den andel han forlangte at få, da han investerede i projektet. Han prøver at få Iværksætteren til at sælge sin andel, så både Tommy og han kan optimere salget til en ny investor.

  Tommy Ahlers mener jeg ikke er Iværksætter. Han får ikke selv de gode produkt ideer, men han er god senere i projektudviklingen som financiel iværksætter og markeds udvikler. Han adskiller sig også fra iværksætteren ved kun at investere i begrænset omfang, hvor iværksætteren som sagt satser alt hvad han ejer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *