30 superiværksættere kunne ikke finde en kvinde

Først og fremmest skal vi ønske Danmark tillykke med en ny venturefond, der er for iværksættere og af iværksættere.
Den kryptiske formulering dækker over, at en gruppe superiværksættere har skabt en fond på 750 mio. kr., som skal bruges på at finde den næste milliardsucces i iværksættermiljøet.

Fonden, der hedder ­Byfounders, består af 30 super­iværksættere i Norden.

De har alle skabt succesrige virksomheder, og de har alle dybe erfaringer med virksomheder, der går fra startup til scaleup. De har med andre ord skabt en forretning ud af en unik idé og er lykkedes med at få den til at vokse til en værdifuld forretning.

Byfounders er en enorm gevinst for det finansielle økosystem i Danmark – ikke alene på grund af pengene, men fordi det er intelligente penge, som nye iværksættere vil få glæde af.

De 30 superiværksættere tæller prominente navne som Lars Fløe Nielsen, medstifter af Sitecore, David Helgason, medstifter af Unity, Tommy Andersen, medstifter af Libratone, Tommy Ahlers, medstifter af Zyb og Podio, Peter Holten Mühlmann, stifter af Trustpilot, Heini Zacchariassen, stifter af Vivinio samt Kaare Danielsen, stifter af Jobindex, og som du allerede nu kan fornemme, kære læser, er der alene tale om mænd i deres bedste alder.

Vi taler altså ikke om old boys’ network, som vi hidtil har troet stod i vejen for kvinder. Nej, vi taler om nutidens helte, rockstjernerne i dansk ­erhvervsliv

30 stk. Kun mænd. Ingen kvinder.

Vi taler altså ikke om old boys’ network, som vi hidtil har troet stod i vejen for kvinder. Nej, vi taler om nutidens helte, rockstjernerne i dansk ­erhvervsliv.

Den lette kritik er, at superiværksætterne er som mange andre mænd – sig selv nærmest – og der er ingen forskel på de gamle drenges netværk og nutidens super­helte. Men som i de fleste problemstillinger har mønten en bagside, og den fortæller, at der er meget få danske kvinder i startup-miljøet. Der er ganske få som Mette Lykke, medstifter af Endomondo, der har solgt en virksomhed og fået frigjort kapital til nye investeringer.

For et par år siden viste en rapport fra Global Entrepreneurship Monitor, at der er ganske få kvindelige iværksættere i Danmark sammenlignet med for eksempel Holland og Sverige.

Rapporten konkluderede også, at Danmark er det eneste land i Norden, hvor andelen af virksomheder skabt af kvinder ikke er steget i perioden fra 2001 til 2013.

Det er netop i den periode, superiværksætterne i Byfounders har skabt deres succesrige fortællinger, opnået erfaring og en formue, som de nu kan sætte i spil.

Vi mener faktisk, at vi ville være stærkere, hvis vi havde haft nogle kvinder med i gruppen

Selv siger Byfounders, at det ikke er bevidst, at det er blevet en ren mandeklub.

»Vi mener faktisk, at vi ville være stærkere, hvis vi havde haft nogle kvinder med i gruppen. Det er en udfordring, og det vil vi gerne være med til at ændre,« siger Eric Lagier, der er medstifter og managing partner i Byfounders, til dagbladet Børsen.

Kvinder i startup-miljøet glæder sig over stiftelsen af Byfounders, for selv om der ikke er kvinder i venture­fonden, er de overbevist om, at investeringerne vil gå deres vej.

Sagen er, at der netop i de senere år er sket en eksplosion i antallet af kvinder i startup-miljøet, særligt inden for teknologi.

Lige nu kan vi grine af, at stjerneholdet bag Byfounders alene består af mænd, men det kan nemt ende med, at det er kvinder, der vil grine hele vejen til banken.

One response to “30 superiværksættere kunne ikke finde en kvinde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *