Jagten på Danmarks Radio fører til plat sexisme

Der er efterhånden ingen tvivl om, at de virksomheder, der er ringest til at kommunikere om sig selv, paradoksalt nok er medievirksomheder.

Lige nu kan vi følge Danmarks Radio, der knap kan åbne munden om interne forhold, uden at det går galt.

Det har udviklet sig til en »skandale«, som de færreste af os kan huske, hvad handler om, men den er der, og det kan DR alene takke bestyrelsesformand Michael Christiansen for.

Han er en mester i at opfinde argumenter til lejligheden. Det kan man gøre en gang i mellem, men ikke hele tiden, for før eller siden bliver den svingende argumentation selve drivkraften i en skandales udvikling.

Den aktuelle »skandale« begyndte med direktør Gitte Rabøls fratrædelse som direktør i DR, og dernæst tiltrædelse som mangfoldighedskonsulent for bestyrelsen, hvor hun kunne opretholde samme løn som direktør.

Nu er selve sagen lukket, da Gitte Rabøl indså, at aftalen var håbløs, men skandalen lever videre, fordi bestyrelsesformanden ikke formåede at lukke den ved at påtage sig et komplet ansvar.

Sagen er, at hvis en direktør skal gøre sig fortjent til en længerevarende fratrædelsesordning, skal den begrundes i en fyring eller en så dramatisk ændring i kontrakten, at den ansatte med rette kan få udløst sin fratrædelsesordning.

Problemet for DR er, at Michael Christiansens svingende kommunikative præstationer har ført til klapjagt på Danmarks Radios ledelse

Der er ikke meget hokus pokus i direktørkontrakter. Det er der kun, hvis en bestyrelsesformand vælger at fravige den indgåede aftale for at pynte på beslutningen, der førte til kontraktbruddet.

Problemet for DR er, at Michael Christiansens svingende kommunikative præstationer har ført til klapjagt på Danmarks Radios ledelse med en undertone af plat sexisme i mediedækningen.

Tag Ekstra Bladets kioskbasker for nylig: »DRs andre dyre damer«. Alle må tro, at DRs ledende medarbejdere er kvinder, der vil kvinderne det bedst, og som selv sætter den løn, de blandt kvinder kan blive enige om.

Men kritikken har forkert adresse. Ingen kan vel vel mene, at en lønmodtager skal sælge sig selv billigt. Ansvaret for lønninger til direktionen ligger hos bestyrelsen – ene og alene.

Men det andet spørgsmål, som er endnu vigtigtigere, er, om cheflønningerne er specielt høje. DR er en betydeligt større medievirksomhed end TV 2. Generaldirektør Maria Rørbye Rønn får 3,7 mio. kr. om året, mens TV 2s adm. direktør, Merete Eldrup, får 5,2 mio. kr.

Maria Rørbye Rønn måtte arbejde som adm. direktør i adskillige år, inden opnåede samme årsløn som den lidet succesfulde forgænger.

Maria Rørbye Rønn måtte arbejde som adm. direktør i adskillige år, inden opnåede samme årsløn som den lidet succesfulde forgænger.

Som bestyrelsesformand Michael Christiansen udtalte til Berlingske i 2015:

»Hun ville blive løftet til hendes forgængers lønniveau, såfremt det gik, som vi håbede på. Hendes løn er altså blevet tilpasset efter fem år i spidsen for DR, så hun nu får det samme som den tidligere generaldirektør,« sagde Michael Christiansen, uden at nogen løftede et øjenbryn.

Sagde han virkelig det. Ja, det gjorde han.

Inden vi forlader sammenligningen med TV 2, er det værd at bemærke, at nummer 2 i TV 2s direktion har en højere løn end DRs generaldirektør.

Spørgsmålet er, om kvinderne i DR får løn som fortjent eller løn som kvinde i en mandsdomineret verden, og oven i købet udsættes for hån for beslutninger, der er truffet af en mand.

4 responses to “Jagten på Danmarks Radio fører til plat sexisme

 1. Nej, spørgsmålet er hvor mange stillinger der kan oprettes og hvor høj løn – betalt af skatteydernes penge – der kan tildeles hinanden i et nepotistisk netværk.

 2. Tak for det relevante indspark. Der mangler blot én vinkel og ét spørgsmål her

  1) Maria Rørbye Rønn kan i modsætning til Merete Eldrup ikke bestride bestyrelsesposter i private virksomheder. Så den reelle lønforskel er i virkeligheden langt større, end artiklen her giver udtryk for.

  2) Hvad mon de mandlige chefer får?
  Kun 35% af cheferne i DR er kvinder.

 3. Jagten på DR, går desværre gennem bestyrelsen, nemlig disse personer er garanten for alt går rigtigt til, samt vi får det vi betaler for, og DR skal ikke slankes fordi bestyrelsen ikke kender deres arbejde/ ansvar.
  Anklag bestyrelsen. Finn Vig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *