Gudemål af Martin Thorborg i twitterfight

Mens Anders Samuelsen og Liberal Alliance led et monumentalt nederlag i kampen for lavere topskat, sejrede superiværksætteren Martin Thorborg på de sociale medier i en helt anden skattefight på Twitter.

Martin Thorborg var blevet irriteret over, at han, blot fordi han er rig og succesrig, skal mistænkeliggøres for ikke at betale skat, og i øvrigt som alle andre rige gemme penge væk i skattely. I en pludselig indskydelse valgte han at lægge et billede af sit kontoudtog på nettet. Her kunne alle se, at han via sit holdingselskab, Cloud1 Aps, havde betalt godt ni mio. kr. i skat i juni i år.

Selv kontoudtoget blev mistænkeliggjort, så Martin Thorborg lagde efterfølgende en video op, hvor han filmede sin skattemappe og endnu en gang dokumenterede, at de ni mio. kr. var betalt.

Det var, for at sige det med tabloidpressens netsprog, et gudemål, for med et enkelt spark skar Martin Thorborg gennem den usmagelige mur, der gennemsyrer skattedebatten i Danmark.

Med et enkelt spark skar Martin Thorborg gennem den usmagelige mur, der gennemsyrer skattedebatten i Danmark

Kernen er, at Martin Thorborg ikke raser over at betale skat, men han er forbandet over, at han skal mistænkeliggøres, når han betaler skat.

Sagen er, at Martin Thorborg har et nuanceret forhold til skat. Det kom tydeligt frem i april i år, da han i et interview med Berlingske fortalte om forskellen på at bo i Danmark og i USA.

Ifølge Martin Thorborg får han mere for sine penge i Danmark end i USA:

»Der er ingen diskussion om, at mit liv er billigere i Danmark, end det var i USA,« sagde han.

Ifølge Thorborg skulle han nok betale mindre i skat i USA, men at pengene i stedet gik til sundheds- og ansvarsforsikringer og til børnenes skole. Når regnestykket blev gjort op med de udgifter, vi tager for givet i Danmark, endte Thorborg med et »skattetryk« på 60 procent i USA.

Det er netop i Thorborgs nuancerede forhold til skat, at han brænder igennem, for skattediskussionen er de senere år blevet smadret af letkøbte synspunkter.

På den ene side ser vi medier som Danmarks Radio, der uden nogen form for dokumentation har anklaget de 320 rigeste familier i Danmark for at gemme formuer på 60 milliarder kroner for Skat på konti i lande i skattely.

På den anden side finder vi fremtrædende politikere, der forplumrer skattedebatten ved at stille ultimative krav i stedet for at se på helheden.

I to år har vi nu hørt Anders Samuelsen gøre lettelser i topskatten til et ultimativt krav, og det på trods af at den er dødfødt i den folketingssamling, som befolkningen har sammensat.

Debatten om skat kunne unægteligt have være langt mere nuanceret, hvis Anders Samuelsen havde valgt at lytte til Thomas F. Borgen

Debatten om skat kunne unægteligt have været langt mere nuanceret, hvis Anders Samuelsen havde valgt at lytte til Thomas F. Borgen, Danske Banks direktør, som i september 2016 advarede imod lettelser i topskatten. Borgen er som udgangspunkt for lettelser i topskatten, men ikke på bekostning af befolkningens opbakning. Som han sagde til Jyllands-Posten:

»Det er åbenlyst, at en lettelse af topskatten er fordelagtig for økonomien. Men hvis danskerne ikke kan se sig selv i skattesystemet og føler, at det er uretfærdigt, splitter du befolkningen. Og så får vi ekstreme holdninger, som ikke fører landet i den rigtige retning«.

Medierne har hen over sommeren efterlyst topledere i den folkelige debat. De er der.

Men vi skal lære at lytte.

17 responses to “Gudemål af Martin Thorborg i twitterfight

 1. Er det ikke komplet ligegyldigt , at der er nogen borgere der “ikke kan se sig selv i et skattesystem” sålænge de ikke har flertal ?
  Det er nok det den gode direktør fra Danske Bank har indset
  Og det som gør , at utallige skatteborgere holder indtægten lige under topskatten , hvis ikke deres honnette ambitioner eller ægtefæller pisker dem til noget andet.

 2. Hej CLAUS SKOVHUS.

  Jeg er Job kele kele, og lige nu er jeg igang med at skriv en bog der bliver trykket ud om 3 uger. & som Der består af tips og informationer om hvordan man bliver en god far og opfostre et godt barn som single mænd \ fyr eller i forhold. Bogens pris 50kr, plus forsendelse. skrevet på engelsk så alle over hele verden kan købe den. Læse og forstå. Bogen indeholder en masse spænende tips og informationer og forældre venligt billede der guider dig igennem beskrivelserne om hvad du skal gøre for at giv dit barn det bedste opvækst.

  jeg har reklameret for bogen over Facebook gruppe åbne og lukket sider
  og har modtaget en masse positivt respons til emnet og bogen jeg skal til at udgiv.
  Flere unge efter spørg om bogen, og deler mit opslag frivilligt styrtende rundt med deres venner og familier og skriver alle sammen at de venter spændt på bogens udgivelse.

  i grunden af jeg oplever så mange god respons og positiv feedback til bogen har jeg fået mod på at efter spørg om 50. tusind kr.- sponsorpenge som støtte til at hjælpe mig med at få trykke nogle antal kopier af bogen der med store forventninger styrtende bliver solgt ud af til super glæde og positiv ældre og unge Kunder.

  er det noget du vil overveje.

 3. Ja, ja. Når man undlader at gøre det indlysende rigtige, fordi folkestemningen er noget andet, kaldes det som regel populisme. Og det plejer ikke at være positivt ment.

 4. Når direktøren for Danske Bank mener noget, så bliver jeg meget skeptisk. Og det bliver overhovedet ikke selvindlysende blot fordi han postulerer det.

  Borgernes og landets ve og vel har som bekendt aldrig ligget bankerne på sinde.

  Lidt kritisk journalistik tak.

 5. Jeg kan ikke se hvad Martin Thorborg’s offentliggørelse af hans Minus regnskab har at gøre med Topskatte debatten. Tværtimod. Læser man opgørelsen så kan man se at der på den vist konto er betydelige Plus beløb også .. og så er der overførsler til Thorborg der svarer til hvad en almindelig dansker har af indtægt i et helt liv. Thorborg har ikke brug for de 5% ekstra indtægter ved en topskattelettelser og kender jeg manden ret så er hans incitament for at tjene penge ikke afhængig af hans topskatteprocent. Yderligere, så er Thorborg netop fortaler for det Danske skattesystem som artiklen er ind på.

  Det er misbrug af Thorborgs fine initiativ. Jeg kan godt forstå Thorborg er træt af at blive mistænkeliggjort. Han har vist bidraget rigeligt. Men det er ikke det samme som at sige at andre med store indtægter opfører sig ligesådan. Man kan godt være kriminel selv om naboen ikke er det. Også i Nordsjælland.

 6. retfærdig skatteudskrivningspolitik, hvor alle borgere betaler den samme procentandel? Denne metode har jo allerede en progressiv mekanisme, der opkræver flere kroner, jo større indkomsten er.

  Hvori ligger argumentationen for, at forskelsbehandle borgerne, efter indkomstens størrelse? Det er, pudsigt nok, ikke en metode vi anerkender når det drejer sig om kommunalskat, moms og afgifter. Her forskelsbehandler vi ikke. Hvorfor så med statsskatten?

 7. Undskyld tidligere indlæg – noget gik galt men….

  Hvorfor indfører vi ikke en retfærdig skatteudskrivningspolitik, hvor alle borgere betaler den samme procentandel af arbejds- og kapitalindkomst. Denne metode har jo allerede en “progressiv” mekanisme, der opkræver flere kroner jo større indkomsten er.

  Hvori ligger argumentationen for, at forskelsbehandle borgerne, efter indkomstens størrelse? Det er, pudsigt nok, ikke en metode vi anerkender når det drejer sig om kommunalskat, moms og afgifter. Her forskelsbehandler vi ikke. Hvorfor så med statsskatten?

 8. Det eneste hans handling gør er at stille spørgsmålstegn til hvorfor alle andre der kommer ud for denne slags beskyldninger ikke bare viser hvad de betaler i skat (siden det er så nemt) – har de noget at skjule? Og det er ligegyldigt at vise hvad man betaler i skat hvis man ikke også viser hvad man har tjent og hvad man har trukket fra. Og det udelukker slet ikke at man sender penge i skatteskjul. Så dette viser intet.

  Og drop misundelsesargumentet – det fortæller lang mere om den der bruger det end om din modstander. Vi er ret mange som betaler topskat (det gør jeg) men absolut ikke føler at jeg ikke kan betale mere i skat – jeg mangler ikke noget men tværtimod kan jeg føle vrede over at folk som arbejder langt hårdere (sosu, sygeplejersker, etc etc) end Martin og bliver mere nedslidt får så lidt ud af deres arbejde i forhold til ham (og nej -han skaber sgu intet af værdi) – Misundelse er når man ønsker det den anden har -og jeg kunne på ingen måde tænke mig Martins liv – men jeg er vred over den måde rigtig hårdtarbejdende mennesker bliver behandlet af jer i jakkesæt som absolut ikke arbejder hårdt i forhold til mange andre som ikke får samme løn

 9. Jeg betaler min skat med glæde – hvorfor? Fordi jeg lever her…!

  Jeg synes mine skattepenge går til noget fornuftigt, og i de 57 år jeg har levet har jeg aldrig sultet, aldrig manglet tag over hovedet, altid haft et job og haft råd til at rejse, og spare lidt op…!
  Jeg mangler ikke noget, hverken mad, tøj eller bolig.

  Jeg er lønmodtager, har to “dele”-børn i skolealderen, bor alene i en lejlighed (andelsbolig) og har ca. 9000,- kr om måneden til mad, tøj, og fornøjelser. (inkl. min mini-bil som er betalt)
  Jeg tror at, hvis jeg skal betale mindre i skat, så skal jeg betale mere for noget andet..!?
  I sidste ende er det helheden som er vigtig for mig – fælles pligter og ansvar!
  Og nej, jeg er ikke hverken kommunist eller “Rød”, men Dansker, født og opvokset i et land som på trods af høje skatter, alligevel har klaret sig godt…! Er der mon nogen som kan hjælpe mig med at svare på det…?! 🙂

 10. Det er sådan at en dansker i indtægtsrammen mellem 40-80.000 USD betaler en bruttotrækprocent på 37-39%. I USA vil den tilsvarende indtægt give en udgift på mellem 45-55% af indtægten fordi man glemmer at social security og Healthcare er betalt af arbejdsgiveren og derfor skal tillægges både indtægt og skat. Yderligere skal der betales for uddannelse i USA og med en omkostning på mellem 5-25.000 USD pr år til skole og med yderligere 10.000 i leveomkostninger , (det vi får i SU) . Deles omkostningerne for en 4 årige College uddannelse ud over 40 år (en arbejdsliv) , så vil denne uddannelses omkostning skulle tillægges en amerikaners omkostningsniveau. Alle disse ydelser svarer til hvad vi i Danmark får for vores skatte kroner og så har amerikanerne altså et højere omkostingsniveau end vi har i Danmark

 11. En bemærkning om det rent sproglige til Krister Meyersahm: At en skatteskala er progressiv, betyder, at forholdet mellem det, en skatteyder betaler i skat, og så det, han/hun har til sig selv, stiger med stigende skattepligtig indkomst. Det, Krister Meyersahm kalder progressivt, er det ikke, fordi forholdet mellem skatten og det, skatteýderen har til sig selv, er konstant, selvom begge har det til fælles, at skatten stiger med stigende skattepligtig indkomst. Filosofien i den progressive skatteudskrivning er, at skatteyderen alligevel har mere til sig selv med stigende skattepligtig indkomst, men mindre, end han/hun ville have, hvis skalaen ikke var progressiv, idet idéen er, at folk kun kan spise sig mætte én gang ad gangen, og at forskellene i folks økonomi eller kunne blive grotesk stor, hvis skatteskalaen ikke var progressiv. Selvfølgelig er der masser af skattenægtertyper, som er imod den progressive skatteansættelse – emnet er gennemgående objekt for debat – og i virkeligheden foregår der en masse mht. at holde penge ude af den skattepligtige indkomst. Skat er en kompliceret ting, som skattejurister bruger deres liv til at finde ud af, til rige kunders fordel og fornøjelse.

 12. Arne Nielsen.

  Jeg skrev “progressiv” i anførselstegn og min pointe er jo blot den, at finder man denne beskatningsmetode retfærdig og derfor moralsk legitim, hvorfor er det så kun i statsskatten den anvendes? Hvorfor pålægges man ikke, når man overtræder indkomstgrænsen der udløser topskat med 15%, højere kommune-, kirke- og ejendomsskatter, højere moms og øvrige skatter? Er det manglende logik eller fordi man trods alt ikke tør spænde buen strammere?

 13. Problemet er ikke topskatten som sådan, problemet er hvor grænsen går.
  Jeg betalte 495000 tusind i skat sidste år, det var precis 50 % af min indkomst. Jeg havde lige under 300 rejse dage i forskelige lande, Hvis jeg bruger noget i DK, tog bus etc. så betaler jeg får det. Jeg har i de sidste 15 år intet modtaget i DK, Jeg er måske heldig at jeg ikke har været syg, men jeg har en privat sundheds forsikring, så hvis uheldet er ude er det betalt af forsikring.
  Jeg har en god indtægt, men det er skal lige siges ikke skabt på en 37 timers arbejds uge.
  Dk bevæger sig stille og roligt ned af rangstigen i rigdom, og det eneste politikerne tænker på er genvalg.
  Spørgsmålet er hvor meget pligt såkaldte rige menesker har til at betale til folk der ikke gider lave noget ?.

 14. @arne nielsen
  Det var måske en ide med flad skat, så er det ikke kompliceret mere, og hvis vi så lige lægger en omsætnings afgift på firmaer, så er det også slut med transfer pricing, De skal så ikke betale andet, hyl og skrig, hvad så hvis de har underskud, Da alle regninger betales af kunden er dette uden betydning.
  For Novo vedkomne ville feks. 5% afgift være marginalt mindre end det de betaler nu, Men for Nestle og Q8, ville det betyde at de nu skulle til at betale, og det er vist ikke for tidligt.

 15. Flot og modigt gjort af Martin Thorborg at gå ærligt reelt frem med fremlæggelse af sin årsopgørelse. Ærlighed og tillide kommer man længst med!.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *