Bankchefers huspris-advarsler står skrevet i sand

Væksten er flot, beskæftigelsen stiger, forbrugerne er glade, og renten er lav. De økonomiske konjunkturer står perfekt i forhold til hinanden, og den økonomiske optur synes uden ende.

Men det er netop, når alle økonomiske pile vender i samme retning, at alle skal tænke sig om, for kraften mod muren bliver voldsom, når alle er i samme bevægelse.

Tidligere erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen har netop fortalt om sine oplevelser under den seneste finanskrise til Finans. Hun havde i en oktober­weekend i 2008 arbejdet i døgndrift for at få skabt den største redningspakke til danske banker i historien.

De danske banker stod over for en nedsmeltning, og alligevel var krisen værre, end hun kunne forestille sig.

Senere gjorde Rangvid-­udvalget krisens økonomiske ødelæggelser op. Den kostede nationaløkonomien 200 mia. kroner, bankerne måtte nedskrive værdier for 147 mia. kroner, og 66 banker mistede livet.

I årene efter dykkede priserne på ejendomme, og virksomheder klagede over, hvor svært det var at opnå finansiering til ny vækst.

Samfundet frøs til is, og det er i det lys, vi skal lytte til Lene Espersen budskab: »Alle fejlede.«

Samfundet frøs til is, og det er i det lys, vi skal lytte til Lene Espersen budskab: »Alle fejlede.«

»Det var simpelthen et kollektivt svigt af politikerne i Danmark, at man ikke gjorde det nødvendige, da man havde muligheden for det. Der var rigtigt mange syndere. Men det største problem var, at vores økonomi var overophedet, og det var den rigtigt længe, uden at der blev grebet ind,« siger hun.

Det interessante er, at Lene Espersen vender pilen mod det politiske system og ikke mod markedet og bankerne, som festede igennem, da økonomien buldrede af sted.

Det er formentlig i erkendelse af, at markederne sjældent regulerer sig selv i tiden.

Nu buldrer økonomien igen frem. Det er et eksprestog, der drøner forbi perronerne i et inferno, hvor ingen lytter til alarmklokkerne

Konkurrencekraften har ikke et bakgear, for sætter du farten ned før konkurrenterne, løber de med sejren og den gevinst, der ligger i højere indtægter, stigende aktie­kurser og federe lønninger.

Nu buldrer økonomien igen frem. Det er et eksprestog, der drøner forbi perronerne i et inferno, hvor ingen lytter til alarmklokkerne.

I forlængelse af halvårsregnskaber fra Danske Bank og Nordea valgte de to bankdirektører Thomas Borgen, Danske Bank, og Frank Vang-Jensen, dansk landechef i Nordea, at advare mod de vilde prisstigninger på boligmarkedet og den stigende gældsætning på erhvervsmarkedet.

Frank Vang-Jensen minder os om, at »opsving altid bliver afløst af en økonomisk nedtur«.

Men bankchefernes advarsler står skrevet i strandsand.

Kun politikerne kan regulere markederne, og det har de svært ved at gøre i tide, for hvem vil huskes for at stoppe en fest i utide

De udviskes ved næste bølge, for sandheden er, at kun politikerne kan regulere markederne, og det har de svært ved at gøre i tide, for hvem vil huskes for at stoppe en fest i utide.

En forlængelse af tilbagetrækningsalderen på arbejdsmarkedet er aflyst, og en ny boligskatteaftale, der forlænger ejendomsskattestoppet, er begge tegn på, at politikerne hellere vil skabe tryghed for dem, der fester, mens de næste generationer kommer til at betale prisen med højere skatter, stigende boligpriser, og som med statsgaranti vil blive ramt af en økonomisk nedtur.

Politikere vil altid sige, at de husker fortiden, og tiden er en anden i dag. Vi har nemlig lært af fortidens fejl. Eller?

Efter at have oplevet to finanskriser er svaret nej.

Fortidens fejl vil gentage sig.

2 responses to “Bankchefers huspris-advarsler står skrevet i sand

  1. Der er ingen andre skyldige end politikerne, det er dem der sætter dagsordenen.
    Hvem har besluttet at ændre belåningen på sommerhuse, fra tidligere 60% til 75 %, Politikerne.
    Tidligere havde et kreditforeningslån en løbetid på 20 år, i dag er løbetiden næsten “uendelig”, en da uden afdrag. Hvem har stået for det makværk, Politikerne.
    Danmark/Danskerne, er et af Verdens mest for gællede samfund. Hvem har stået for det, Politikerne.

  2. Problemet med overophedning vil værre større, når denne krise er glemt. Selvom der skulle være en overophedning nu, er krisen kun 10 år gammel. Derfor vil der blive grebet ind. Jeg mener dog ikke, at der er en overophedning, da forbrugsmønsteret er anderledes. Der købes mindre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *