Stop nu frygten for robotter – de skal hyldes!

Der er næsten intet, der er mere trættende at høre på, end frygten for robotter. Den ene dag tager de vores job, den næste dag vil de gøre kæresten overflødig – og nu bliver Udkantsdanmark ramt, fordi jobbene i provinsen er mere robot-egnede end de job, der eksisterer i storbyerne.

Helt ærligt.

Robotterne har været hos os i mere end en menneskealder. Det nye er, at de bliver mere og mere avancerede og kan håndtere stadig mere komplekse udfordringer.

Det afgørende er at udnytte den menneskelige intelligens til at udvikle robotter, der gør produktionen så effektiv som muligt og dermed skabe den samfundsøkonomiske gevinst, der vil berige vores velfærd.

Hvorfor skal vi knokle os halvt ihjel med ensformigt arbejde, når en mekanisk maskine kan klare opgaven?

Det mest bekymrende ved debatten er, at vi er historisk resistente.

Mælken fra køerne smager jo ikke ringere, fordi en maskine malker koen i stedet for en landmand med ru hænder, krum ryg og hold i nakken

Behovet for arbejdskraft er ikke blevet mindre med automatisering af samlebåndsarbejdet. Mælken fra køerne smager jo ikke ringere, fordi en maskine malker koen i stedet for en landmand med ru hænder, krum ryg og hold i nakken.

Lad dog robotterne komme til, så vi kan frigøre menneskers ressourcer til at opdyrke nye produkter, nye markeder og nye oplevelser, som vi end ikke har drømt om.

Udfordringen er ikke, at en robot kommer til at udføre noget af det arbejde, vi i dag laver manuelt, men at vi ikke slipper kreativiteten løs og finder alle de opgaver, som robotter med kunstig intelligens med fordel kan overtage.

Vi lever i dag i en frygtdagsorden. Det kan blive den største stopklods for udviklingen, for den afsporer politisk nytænkning.

Politikere og fagforeninger reagerer på frygt, for de tænker alene på vælgere eller medlemmer.

Det kan der være god grund til, for der ligger ikke stemmer eller popularitet i at tale om en fremtid, der ikke er konkret, men alene er visioner.

Når en ny undersøgelse fra Den Sociale Kapitalfond forudser, at Udkantsdanmark vil blive hårdest ramt af ny teknologi, bør det ikke opfattes som en trussel, men som et faktum, der skal omfavnes i rette tid.

Undersøgelsen må aldrig udløse en lavine af ny frygt for udsultning af provinsen eller et nyt opgør mellem storbyerne og udkantsområderne.

De nye behov for datacentre, der opstår med Apple, Facebook og Google, kan af naturlige årsager ikke placeres midt i København, men det kræver derimod snilde og kreativ forhandlingstaktik at få dem placeret på egnede arealer i vores land.

Tilsvarende har Fyn været dygtige til at omdanne et nedlagt værftsområde i Munkebo til en blomstrende industripark, der er rummer videnstunge, højproduktive arbejdspladser, ligesom det er blevet et af Europas vigtigste udklækningsområder for robotteknologien.

Vinderne er dem, der hylder ny teknologi – for den vil sejre uanset dommedagsprofetier

Det lyder banalt, men tiderne skifter, og dem, der kæmper mod vejrmøller, kan være sikre på én ting: De taber i længden.

Vinderne er dem, der hylder ny teknologi – for den vil sejre uanset dommedagsprofetier og utal af skrækscenarier.

Brugen af robotter, kunstig intelligens og automatisering er ikke årsagen til nedslidning af arbejdskraft eller økonomi, men derimod forudsætningen for vækst, ny velstand og fremdrift i samfundet.

One response to “Stop nu frygten for robotter – de skal hyldes!

 1. Hej Claus,

  Jeg er helt enig i at frygten for robotter er ærgelig og skadelig. Men jeg har en ide om hvor frygten kommer fra. Og en ide om hvor kontrollen med den findes.

  Uhyret som man dårligt tør nævne, er det personlige afslag man ser frem til hvis man skal søge nyt job. Om det lige er en robot der gør at man kommer i situationen er uvæsentligt. På samme måde som nedskæringer, omstruktureringer, opkøb kan være noget at bekæmpe følelsen af nederlag på i en eventuel arbejdsløs situation på, så kan det hjælpe at skyde situationen over på robotter hvis de blev set i nærheden som for eksempel med Uber.

  De fleste der har haft et trygt job i længere tid vil være nervøse ved at skulle ud og sælge sig selv igen. Måske på udebane mod et job der ligger et stykke fra hvad man har foretaget sig før. De der selv skifter job når noget bedre viser sig slipper uden om situationen og oplever den næppe som et problem.

  Hvordan tæmmer man frygten?

  Ikke ved at kalde nogen for “historisk resistent”, “trættende” eller slå det hen med “helt ærligt”. Er der noget man har brug for hvis man ser jobansøgninger som stressende og med mulige afvisninger af ens kvalifikationer, så er det at opbygge selvtillid, selvværd i så store mængder at man kan sælge sig selv.

  Salg består i høj grad i at lytte. Lytte efter hvad der er brug for at få udført af jobs. Nye jobs der dukker op trækker desværre ikke så store overskrifter og siver ind under radaren. Robotter gør sig fremragende i skrækfilm. Sæt de to ting op mod hinanden og gæt på hvad der klikkes mest på i BT’s overskrifter.

  Hvor sælger man sin service? Linkedin er populært, men dækker langt fra alles behov. Hvis man har et automatiserbart arbejde er man måske ikke stærk på ord og markedsføring af sig selv. Jobformidling der virker (mange stjerner på trustpilot) og uddannelse der er brug for er tryghedsskabende og et godt sted at sætte ind mod frygt for fremtiden.

  Får Linkedin lov at være de største på jobformidlingsfronten? Der er flere varianter af det. Er Tinder’s stil eller airBnB’s stil afprøvet endnu?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *