Staten og Seed Capital fejler brutalt i start up-miljøet

Mens kritikken vælter ned over Ulla Brockenhuus-Schack og Seed Capital, må staten sidde tilbage med en dårlig smag i munden.

Nok er det Ulla Brocken­huus-­Schack og Seed Capital, der er endt på den offentlige anklagebænk, men det er staten, der har tilladt dobbeltroller og en finansieringsmodel i iværksættermiljøet, der er med til at udstille de værste fordomme om offentlige penge i private virksomheder.

Hvis staten og ansvarlige ministre er i tvivl om alvoren i anklagerne mod Seed Capital, skal de blot bruge et par minutter på Facebook.

David Helgason, medstifter af milliardvirksomheden Unity, skriver her: »Now finally the press understood this fairly refined case of white collar crime«.

Når en type som David Helgasson anvender ord som raffineret form for kriminalitet, og skriver, at der er tale om åbenlyst misbrug af offentlige midler, må det ikke alene sende rystelser ind under Seed Capital, men også få ansvarlige ministre til at skælve.

Søren Louis Petersen fra Libratone: »Skam jer, Seed-partnere

Hvis ikke, kan de læse opdateringer fra superiværksættere som Christian Lanng fra Tradeshift: »Seed Capital repræsenterer den værste side af den offentlige sektors involvering i startup-miljøet,« og Søren Louis Petersen fra Libratone: »Skam jer, Seed-partnere.«

Reaktionerne kommer efter en artikel i Børsen tirsdag. Avisen skriver, at Seed Capital i ti år har »minimeret risikoen i opstartsselskaber ved hjælp af skattekroner for derefter selv at tage gevinsten.«

Det foregår ifølge Børsen sådan her: Hvis det statslige Pre-Seed Innovation skyder 900.000 kr. i en start up og Seed Capital skyder 100.000 kr. ind, forlanger Seed Capital en option på at skyde to mio. kr. i firmaet to år senere. Ikke til en fornyet værdisættelse af fir­maet, men til den oprindelige.

Ét er, at staten har påtaget sig risikoen, mens Seed Capital kvit og frit får en gratis andel i den værdigstigning, der er sket. Noget andet er, at modellen går ud over den enkelte iværksætter, som har knoklet for sit selskab og dermed gjort det attraktivt for nye investorer.

Men hvilken investor vil betale fuld pris, når en enkelt investor kan investere til en to år gammel værdisættelse. Det vil ikke ske. Og det går ud over iværksætteren, der ikke får den fulde pris for den værdi, der er skabt.

Den korte fortælling er, at statens penge bliver brugt til at tryne de iværksættere, der knokler for at skabe vækst og nye arbejdspladser.

Hun har glemt at fortælle, at hun så at sige har været med på en badebillet

Ulla Brockenhuus-Schack har i de senere år solet sig i en række succesfulde fortællinger som fødselshjælper for markante start up-selskaber som Endomondo, Vivino, Libratone og Trust­pilot, men hun har glemt at fortælle, at hun så at sige har været med på en badebillet.

I forlængelse af Børsens artikler har Seed Capital forsøgt at forklare sig med en række indlæg på sin hjemmeside.
Seed Capital fortæller, at optionsprogrammet er fjernet. Ulla Brockenhuus-Schack oplyser, at hun ikke længere er direktør for både det private Seed Capital og statens investeringsselskab Pre-Seed Innovation.

Men ingen i Seed Capital fortæller, at serieiværksættere på skift har været på besøg for at fortælle, at ordningen er uhørt uanstændig. Bag de nedrullede gardiner har presset på Seed Capital været eksorbitant.

Den undren, der står tilbage er, at det er superiværksætterne, som har ført kampen, mens staten har ladet stå til.

3 responses to “Staten og Seed Capital fejler brutalt i start up-miljøet

  1. Jeg synes, at det er svært at bebrejde Seed Capital, at de har udnyttet mulighederne for at deltage på meget favorable vilkår. Den helt eklatante fejl ligger hos DTU og Staten, som har ladet det ske. Personligt ville jeg da gerne have deltaget på lignende vilkår som Seed Capital. Claus Skovhus har heller ikke ret i, at ordningen nødvendigvis er gået ud over den enkelte iværksætter. Hvis en investor skyder 1 mio i et startup og som betingelse forlanger en option på at kunne skyde yderligere 2 mio i to år senere til samme pris, er aftalen ikke på bekostning af iværksætteren, der kender vilkårene, når han indgår aftalen. I dette tilfælde er det Staten, der snyder sig selv, når de lader et privat firma få den option, som burde tilhøre investorerne pro-rata ifht. deres indskud. Seed Capital har blot gjort, hvad der var bedst for dem selv. At vi alle sammen kan sidde tilbage og føle os snydt, da de store indskud og den store risiko er sket for borgernes penge er naturligvis dybt frustrerende. Men at kalde det “white collar crime” er forkert. At den kloge narrer den mindre kloge er ikke ulovligt, og forgår hver dag i erhverslivet. Det er muligvis uanstændigt, men ikke kriminelt.

  2. Novi Innovation koerte i mange aar en model hvor de laante penge til en investor med statens penge og senere kunne de konvertere laanet til en urimelig andel paa 20%. Endvidere tvang de ivaerksaettere til at bruge laanet til “projektmoeder” til 3000 kr, “gruppemoeder” af 6000 og der ogsaa en dyrere klasse af moeder til 12000 kr. Staben var uduelig og kunne ikke bidrage med noget som helst. De malkede firmaet og bagefter kraevede de ejenandele for deres “indsats” hvis firmaet opnaede vaerdi og/eller fik nye investorer.

  3. Jeg er iværksætter som med stor interesse har fulgt denne debat. Jeg var så heldig at få Seed investering til et opstartsprojekt (ahandyhand) tilbage i 2012. Seed hjælp mig både med finansiering og rådgivning. For mig var det en kæmpe hjælp. Uden Seed Capitals investering/hjælp (meget kompetente mennesker) var jeg aldrig kommet videre. Efterfølgende måtte vi erkende at det var svært at finde en forretningsmodel, der kunne genere omsætning, hvorfor jeg efter flere års arbejde måtte “smide håndklædet i ringen”. Her var Seed Capital også meget forstående og vi fandt en ok aftale omkring afslutning af projektet. Så ja de projekter der bliver en succes står tilbage med et ejerforhold som muligvis kan diskuteres. For os andre hvor det ikke er lykkedes må jeg blot konstatere at samarbejdet med Seed Capital har været en rigtig god oplevelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *