Når Skat smadrer retsfølelsen hos de ærlige

Skatteminister Karsten Lauritzen, V, står over for en umulig opgave. På den ene side er han ansvarlig for et sammenbrudt skattesystem, der har ladet gælden til det offentlige eksploderer. På den anden side kan han se, at langt hovedparten af gælden vil være umulig af få fat i.

Skal han prioritere at få Skat til at fungere? Eller skal han sætte alle ressourcer ind på at inddrevet gælden?
Han har valgt det første, men svaret er, at han skal begge dele.

Skat er årtiets største skandale. Vi kender udbytteskandalen, hvor udenlandske svindlere lænsede statskassen for 12,3 milliarder kroner. Vi kender til kollapset i prestigeprojektet, det digitale inddrivelsessystem EFI, og nu toner skatteministeren frem med en rapport fra revisionsfirmaet PwC, der ifølge Politiken påviser, at borgernes gæld til det offentlige er eksploderet til 100 milliarder kroner.

En stor del af beløbet stammer fra økonomisk ødelagte familier, men en anden meget massiv andel af gælden stammer fra virksomheder.

I løbet af få år har ca. 1100 virksomheder oparbejdet en skattegæld på 26 milliarder kroner.
Det bekymrende er, at gælden særligt er eksploderet, efter at Skat valgte at skrotte inddrivelsessystemet EFI i 2015, og det er i særlig grad virksomheder, som undlader at betale deres gæld.

Som Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR – Foreningen af Statsautoriserede Revisor, siger det, så er det de lovlydige virksomheder, der kommer til at betale for de virksomheder, der spekulerer i Skats sammenbrud:

»Og de bliver dobbelt ramt, for de skal jo konkurrere med de virksomheder, der bevidst ikke betaler den skat, de skal. Det giver de lovløse en konkurrencefordel,« siger han.

Det er præcis kerneproblemet, og det er præcis derfor, at Karsten Lauritzen ikke bare kan slå armene ud i en opgivende gestus.

Ifølge FSRs seneste opgørelse har 4000 virksomheder fået en revisorpåtegning for ikke at betale skat og/eller moms. Det er rent faktisk kun fra de virksomheder, der har valgt at benytte revisor. Tallet for virksomheder, der har problemer med at betale, hvad de skylder til de offentlige er med al sandsynlighed langt større.

Når Karsten Lauritzen nedtoner jagten på skyldnere, sender han et markant signal til andre virksomheder om, at det ikke kan betale sig at være ærlig.

Analysen er ellers ret klar. Folketinget og skiftende ministre har haft fokus på at reducere omkostningerne til Skat.

Antallet af medarbejdere er beskåret dramatisk, andre er blevet flyttet til nye funktioner og inddrivelsen er blevet centraliseret, uden at der var styr på organisation og systemer.

Ærlige borgere og virksomheder har fået Karsten Lauritzens ord på, at det kan betale sig at spekulere i Skats inkompetence

For medarbejderne i Skat må det være frustrerende at følge den politiske slendrian og mangel på ansvar. Der sidder uden tvivl hårdtarbejdende medarbejdere, der kun har et mål i livet, nemlig at leve op til jobbeskrivelsen og gøre deres arbejde så godt som overhovedet muligt i fællesskabets interesse.

De kan nu se, at deres arbejdsplads går fra skandale til skandale, at de bliver hængt ud som kropumulige, og ude af stand til gøre en ordentlig indsats.

De betaler prisen for politisk kaos, ligesom ærlige borgere og virksomheder har fået Karsten Lauritzens ord på, at det kan betale sig at spekulere i Skats inkompetence.

10 responses to “Når Skat smadrer retsfølelsen hos de ærlige

 1. Ja !Jeg er så ualmindeligt dødtræt af AT: Det offentlige skalter og valter med halvdelen af vores surt tjente ind-tægter ! –Der er ingen tvivl om AT: de “beskyttede ” off. evigheds-ansatte ! sidder og griner af os, der er tvangs-indlagte til, at betale ! –Så ! Jeg glæder mig til, at “pensionen” –Skal forsørge mig resten af livet ! –Alle de såkaldte “skatte.departement – chefer ” –Med deres kæmpe-villaér på Strandvejen ! –Er vores største “hade-objekt” –Og vi kan ikke gøre noget-somhelst –OS ! Stakkels skatteborgere !

 2. Der er en helt anden side af medaljen og det er at lovlydige virksomheder tjener penge i udlandet men bruger penge i Danmark og derfor har store momstilgodehavender får ikke deres penge retur, og bliver afkrævet dokumention udenfor almindelig regnskabsflæggelse så koster tusindevis af kroner omkostninger internat og eksternt.

 3. Det værste er dernæst, at vi når man har lavet ny finanslov, skal høre højtidelige politikere foran “glasdøren” stolt fortælle, hvordan de er blevet enige om at fordele 4 mia. for det var råderummet. Og journalisterne hopper på den og tager det hele seriøst.

 4. Sover medierne og alle vores dygtige meningsdannere. Danmark største økonomiske skandale fortsætter. Det virker efterhånden bevidst, at Venstre har kørt Skat i sænk, for derefter fejlagtigt at lade Skat overtage inddrivelse, hvilket Skat ikke har magtet, samtidig med at vi ser en mere end passiv skatteminister!!!. Hvor er Mogensen og Kristiansen – hvor er Clement – hvor er besservisserne – hvor er medierne????. Milliarderne fosser ud at statskassen i vildt tempo – statsminister Lars Løkke er gået i flyverskjul – Mette Frederiksen leger pædagogisk legestue, alt imens der spekuleres i Skats inkompetence med henblik på at unddrage at betale sin Skat. Hvem pokker kan stille politikerne til ansvar for manglende ledelse og embedsforsømmelse!!! Det kan godt være, at Venstre ønsker at hjælpe selvstændige, men ikke på denne facon, hvor andre skal betale for bevidst skattetænkning. Hvor ser vi en lovgivning som sikre at gælden ikke forældes – lukke virksomheder som ikke betaler deres skat jf. revisorpåtegning – direkte løntræk på bøder mm. Hvor er det dog håbløst, at vi ingen handling ser på på sagen.

 5. Der er kun et at gøre, offentliggør navne på alle der ikke kan finde ud af at betale deres gæld til skat!

 6. Problemet med Skat er at der er kommet så mange love og regler, så ingen på denne jord kan finde ud af hvad der er rigtigt og forkert, derfor er et system som kan samkøre alt digitalt umuligt at få op at køre, da der er daglige ændringer som det tager tid at køre ind.
  Så folketinget bliver nød til at se på skattelovgivning,og få den kraftigt forenklet.
  Skats problemer kan ikke løses ved at ansatte flere folk,det er tiden løbet fra ,det skal nogle stabile EDB systemer til,så kan man lynhurtigt få taget fat i folk som skylder penge,og tilbageholde f.eks. løn.

 7. Det støder min retsfølelse når skatteskyldnere med en samlet gæld på over 100 mia. får lov til at slippe for at betale deres gæld. Politikerne bør arbejde for at få ændret loven, således at der ikke er forældelsesfrist for gæld til det offentlige. Har borgere eller virksomheder gæld til det offentlige skal den inddrives eller afvikles. Det er ikke så svært. Kom nu i gang!

 8. Jeg misunder ikke medarbejderne hos Skat.
  Det kan ikke være sjovt at arbejde i en organisation, hvor ledelsen for den ikke ønsker den skal virke.
  På sigt bliver det også svært at rette op. For dygtige medarbejdere kan jo stadig få bedre betalte job i private virksomheder, hvor de så sidder på den anden side af bordet.
  Og hvordan vil skat rekruttere de folk, der kan det, der skal til? Hej, vores chefer synes det er ligegyldigt om det vi laver virker, så har DU ikke lyst til at arbejde for os?

  Hvem med evner vil vælge at deltage i sådan noget ?

  Venstre kan tydeligvis ikke lede Danmark, men jeg tror desværre ikke, det er bedre, eller nemmere, hvis andre politikere tog over.
  Skat er på intensivafdelingen, og genoptræningen kommer til at tage lang tid.
  Hvor høj en funktionsevne der engang kan nås, står åbent.

 9. Det er vel egentlig kun os vælgere, borgere, der kan stille politikerne til ansvar.
  Og selv det kan være en udfordring al den tid, vi har borgere, der støtter de mest rabiate synspunkter, som var det den skinbarlige sandhed.
  Vi ved jo godt, skuden har sejlet på halv kraft gennem lang tid, men rammer det ikke os selv direkte på pengepung eller helbred, er solidaritet ikke i den danske DNA pt, medmindre vi samler ind til problem områder behageligt langt fra DK.
  Lad os lige tælle: sundhedssektoren fungerer dårligt, plejen er kejserens nye klæder, politiets service er afhængigt af den enkelte medarbejders muligheder, skat er på rø… for at nævne nogle få.
  KL er blevet en magtfuntion, fordi lovgivningen er så ufuldstændigt, at den skal fortolkes.. dyrt, flygtninge kastes rundt i systemet og er enten uundværlige eller det modsatte, fiskekvoter ligger hos fiskebaroner, miljøet er reduceret til en historiefortælling ala Tjernobyl, som vi behageligt nemt har glemt .. lidt, og vor ledelse i hænderne på enten politikere der har været på for længe .. aner vi udbrændthed, eller hos unge uden megen erhvervs- og menneskeerfaring.
  Vi har skåret ned på alle ydelser på anvisning af et EU, de færreste er begejstret for .. for at skabe hvad .. en neo liberal ønskedrøm med indbygget kontrol af masserne?
  Vi kan ikke finde ud af at samle os i demonstration, ej heller stoppe overførslen af vores skat.
  At gå ind i et politisk parti og aktivt deltage i landets politisk fremtid er åbenbart også for stor en udfordring for mange.
  Så vi ligger som vi har redet og betaler regningen for vores til tider tankeløse x på valgnatten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *