Dennis: Hvor mange sosu’er går der på 200 mio tabte kr

Lysvirksomheden Hesalight kunne ligne et nyt grønt eventyr. Med ny miljøvenlig teknologi blev Hesalight båret af en grøn bølge.

Vækstfonden kaldte Hesalight en solstrålehistorie, og daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt omtalte virksomhedens LED-belysning som et eksempel på en grøn virksomhed, der skulle hjælpes med grønne lån og tilskud.

Den moralske opbakning var uden ende, men hvad historien nu også fortæller os, var begejstringen uden stopklods.

Hesalight sagde de rigtige ord, satsede på de gode intentioner om brug af mindre energi og renere miljø, og tryllestøv forvandlede tunge finansdrenge til glade långivere, der uden videre stillede 588 mio. kr. til rådighed for den unge iværksættervirksomhed.

Nu viser det sig, at Hesalights stifter Lars Nørholt var lidt for smart. Regnskaberne blev underkendt af Erhvervsstyrelsen, og succeshistorien var, ja, en fantasifortælling, der snarere byggede på håb og tvivlsomme løfter end konkrete aftaler med kontant afregning.

I dag er Hesalight gået konkurs, og stifteren Lars Nørholt er sigtet af bagmandspolitiet for at have vildført investorerne med forkerte regnskaber. Nørholts ansvar vil blive gransket og afgjort ved domstolene.

Hvem drager pensionskasserne til ansvar, hvis de har ladet sig forføre på et for tyndt grundlag

Men hvem drager pensionskasserne til ansvar, hvis de har ladet sig forføre på et for tyndt grundlag, og ikke søgt informationer med en tilstrækkelig ihærdighed, som det ellers må forventes af personer, som passer på andre folks penge.

Når det er væsentligt at se på investorernes rolle, skyldes det, at der ikke er tale om småbeløb, men om 588 mio. kr. Beløbets størrelse er langt over det niveau, hvor vi kan tillade os at kalde det for en lottokupon i et lille startup-firma.

Bag de 588 mio. kr. står Pensam, PensionDanmark, Danske Banks selskab Danske Capital og Ikea-selskabet Captor.

Hovedparten af pengene kom fra Pensam, der lagde 200 mio. kr. på bordet hos Hesalight. Til sammenligning lagde PensionDanmark og Danske Capital blot 50 mio. kr. hver.

Pensam er med andre ord den ledende pensionsinvestor i Hesalight, men intet tyder på, at pensionskassen har påtaget sig den styrende rolle.

Ifølge Lars Nørholt fra Hesalight stillede ingen af investorerne særligt kritiske spørgsmål. De blev præsenteret for en powerpoint, og de få spørgsmål, der var, blev besvaret.

Dennis Kristensen, formand for FOA og bestyrelsesformand for Pensam, har i Berlingske Business afvist påstanden fra Lars Nørholt.

»Ynkeligt«, »tåbeligt« og »det rene sludder og vrøvl«, har Dennis Kristensen kaldt påstanden, som han slet og ret mener er et udtryk for et »ynkeligt forsøg på selvforsvar«.

Ikke desto mindre har Pensams direktion og bestyrelse besluttet at stramme op og ændre forretningsgangen.

Det lyder jo fint, for hvem vil ikke stramme op, når man lige har tabt 200 mio. kr. på en tvivlsom investering.

Det bekymrende er imidlertid, at Dennis Kristensen ikke vil fortælle, hvordan pensionsselskabet vil stramme op. Han skylder et svar, for hvordan skal hans lavtlønnede medlemmer af Pensam ellers opnå tillid til, at deres pensionsopsparing bliver plejet professionelt.

Fagbevægelsen er normalt gode til at omregne aflønninger til direktører i antal årsværk for sosu-assistenter.

Det eneste rigtige spørgsmål til Dennis Kristensen er, hvor mange sosu-assistenters pensionsopsparing går der på 200 millioner tabte kroner.

 

One response to “Dennis: Hvor mange sosu’er går der på 200 mio tabte kr

  1. Umiddelbart er jeg bestemt ikke uenig i din vurdering og måske skulle nogle af lavlønsfagforeningerne prøve at rejse et erstatningskrav mod PenSams bestyrelse? Imidlertid er jeg da lige så forundret over, at Danske Capital bare smider 50 mio. kr. ud af vinduet, men gebyrgribbene i Danske Bank giver den vel bare en ekstra tand, når de mangler penge.??? Vi andre skal jo nærmest stå med hatten i hånden, 3 forskellige budgetter og det sidste halve århundredes lønsedler for at kunne komme i betragtning til et almindeligt lille lån. Tankevækkende, at det altid er småsparerne der skal betale for diverse tvivlsomme “erhvervseventyr”!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *