Nicklas Bendtner giver håb for strandede karrieremennesker

Det er Nicklas Bendtners mest modne og mest kedelige valg.

Sætningen stammer fra forsiden på Jyllands-Posten, efter at Danmarks formentlig bedste landsholdsangriber siden Preben Elkjær skiftede til norske Rosenborg. For sportsinteresserede er sætningen nok ikke den mest avancerede, men den indrammer en læring, som mange strandede karrieremennesker kan tage ved lære af.

Nicklas Bendtner er den mest omtalte danske fodboldspiller i nyere tid. Han karriere strandede i fest og ballade, manglende spilletid, hvad enten det skyldes en tur i skammekrogen eller skader.  Han har gennem skiftende klubber forsøgt at fastholde billedet af en verdensstjerne, men jagten på fordums styrke har været forgæves.

End ikke et skifte til næstbedste liga i England, formåede at vende en karrierenedtur, der burde have været støt stigende.

De færreste tvivler på, at Bendtner er en dygtig spiller, en stærk personlighed og en gevinst rent markedsføringsmæssigt for de fleste klubber, for hvor end han optræder følger medierne med.

Men tilbage til den læring, som karrieremennesker kan tage med sig, især for dem, der er havnet i en limbo på arbejdspladsen. Dem, der er for gode til at blive fyret, men ikke gode nok til at blive forfremmet til det job, de drømmer om.

Risikoen er en lang ørkenvandring i samme stilling, stigende utilfredshed og øget irritation, som ender med, at de bliver bitre og begynder at sprede gift i krogene.

Nicklas Bendtner har truffet et valg, andre med fordel kan skele til.

De fleste på arbejdsmarkedet kender situationen med forsmåede medarbejdere på højt niveau. De får løst deres opgaver, men spreder alt andet end gejst omkring sig. Til sidst ender de med prædikatet brokkehoveder, og værst af alt, bliver deres personlige værdi mindre og mindre værd i takt med, at de bliver marginaliseret.

Nicklas Bendtner har truffet et valg, andre med fordel kan skele til.

Bendtner har i de senere år høstet to-cifrede millionlønninger, men har nu valgt at skrive en tre-årig kontrakt i en af Europas mindre ligaer, og valgt at acceptere et lønniveau på angiveligt fire millioner kroner om året.

Han har med andre ord valgt at gå et skridt ned af karrierestigen, men med henblik på en investering i fremtiden. Hans risiko er lille, gevinstmuligheden er omvendt stor.

Bendtner er 29 år, og har formentlig mange gode år tilbage.

Overfør dette til arbejdsmarkedet generelt. Har du ramt loftet på din arbejdsplads i en alder af 40 år, hvad betyder så en satsning i en anden organisation i en mindre virksomhed, hvis det kan hjælpe dig til at finde glæde, gejst og nye håb. Med 30 år tilbage på arbejdsmarkedet, er arbejdslivet for langt til at hænge fast i en bitterhed over ikke at blive forfremmet.

Oplever du, at du sidder fast på bænken, bør du med andre ord træffe det afgørende valg: Er du tilfreds med det, du har opnået. Eller er du bitter over at blive overset.

Ofte er et lille trin ned ad karrierestigen, ikke ensbetydende med, at du ikke kan springe op igen.

De fleste af os har mødt kolleger, der er endt i bitterhed, og der er rådet nu en gang: Skift til noget andet, og når du skifter, så tænk ikke kun på det næste job, men det næste igen. Du kan med fordel lede efter et job, der kan bane vejen for det, du i virkeligheden gerne vil opnå på længere sigt.

Ofte er et lille trin ned ad karrierestigen, ikke ensbetydende med, at du ikke kan springe op igen.

De færreste forestiller sig, at Nicklas Bendtner ender sine dage i Rosenborg, men han har valgt en klub, der trods alt kan vinde den nationale liga, kommer til at spille europæiske turneringer, og med fornyet spilletid, bliver pladsen på landsholdet atter en mulighed.

Han har valgt et udstillingsvindue, ikke blandt verdens absolutte stjerner, hvor han vil drukne i mængden, men blandt spillere, hvor han har en reel mulighed for at shine.

Det er den lære, strandede karrieremennesker kan tage med sig, og derfor kan et skifte både være modent og kedeligt på samme tid.

En ting er sikkert, at du fremmer ikke din karriere, når du er i en kronisk tilstand af bitterhed. Det handler om at finde lykken, så følger gejsten, og glæden vil smitte af på dine omgivelser.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *