Breaking news: Få skatte-millioner gemt i Schweiz

Mens vi stadig har svært ved at forstå, at Skat på forunderlig vis sendte 12,3 milliarder kroner ud af landet i udbytterefusion til udenlandske aktionærer, kan vi heldigvis konstatere, at ganske få danskere ulovligt har gemt skatte-millioner af vejen på udenlandske konti.

Det burde være breaking news. Lad os se på to omfattende lækager i nyere tid.

Først blev 100.000 konti lækket fra HSBC’s bank i Geneve i Schweiz, senere blev advokatkontoret Mossack Fonseca i Panama tappet for dokumenter.

Begge lækager har skabt enorme overskrifter over alt i verden, også i Danmark, hvor Politiken flittigt har forsøgt at inddrage danske vinkler i skandaleoverskrifterne.

Men sagen er, at begge lækager rent faktisk afslører danskerne som dydsmønstre i det globale skattecirkus.

Ser vi på Panama-sagen, så blev den lanceret i en koordineret afsløring af 100 medier i hele verden. Skandale blev der råbt i kor, og danske medier anført af Politiken glemte proportionerne, for det viste sig jo, at der optrådte få danskere i det omfattende materiale fra advokatkontoret.

Nu har Skat så gennemgået en anden lækage, nemlig de godt 100.000 konti hos HSBC-banken i Geneve i Schweiz, og tro det eller ej: Skats undersøgelse viser, at der stod 1,2 milliarder kroner på de danskejede konti, og ifølge Skat vil myndighederne nu forsøge at rejse skattesager mod 49 danskere, for at få tilbagebetalt 96 millioner kroner til statskassen.

Lad os lige tage tallene en gang til:

100.000 konti. 349 danskere var blandt de konti. 49 kan se frem til en skattesag. Det er da et imponerende lille tal, for slet ikke at tale om de 96 millioner kroner, som Skat vil forsøge at få hevet hjem.

Den egentlige nyhed er, at Skat har fundet et overraskende lille beløb i Schweiz.

Beløbet er mindre end årslønnen til Danfoss-direktionen, der i 2016 fik 115 millioner kroner til deling. Dette blot for at sætte perspektiv på tallenes størrelse.

Den egentlige nyhed er, at Skat har fundet et overraskende lille beløb i Schweiz.

Dermed ikke sagt, at vi ikke skal interessere os for hver eneste krone, der er gemt i skattely, ligesom hver eneste skurk skal retsforfølges.

Historierne om skattely er absolut relevante. Der er næppe tvivl om, at det øgede fokus på skattefiflerier har en præventiv virkning.

Jo flere dokumenter, der lækkes, hvad enten det er fra et advokatkontor i Panama eller fra en bank i Schweiz, des mere vil det få de lidt for kreative sjæle til at tænke sig om en ekstra gang.

Går vi dybere ned i historierne om de lækkede dokumenter fra HSBC, finder vi til gengæld en anden afsløring, som er endnu mere forstemmende, end en lille andel danskere med ondt i skatten.

Ifølge Politikens veldokumenterede gennemgang af de konkrete sager, går HSBC overordentlig lang i at rådgive kunderne om smutveje.

Banken anviser gerne, hvordan kunden kan gemme pengene på en måde, så de ikke opdages af de danske skattemyndigheder, og når der kommer en ny international regel, er banken klar med en smutvej.

Tilsvarende dokumenterede Panama-lækagens også, at Nordea var for kreativ i rådgivningen.

Det mest overraskende er, at etablerede virksomheder villigt vil gå på kompromis med deres moralkodeks eller mangel på samme. Og på trods af det er der relativt set kun få danskere, som er hoppet på den galej.

One response to “Breaking news: Få skatte-millioner gemt i Schweiz

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *