Åh, Danmark. Vi er en pinlig sort plet i Norden

Pinligt. Vi er helt væk og totalt udraderet af Sverige, Finland og Norge.

Business-mediet Inc. har netop offentliggjort en årlig liste over Europas 5.000 hurtigst voksende virksomheder. Danmark har 31 selskaber med på listen, og det placerer os som nummer 26 ud af 40 lande i undersøgelsen.

Ser vi på byer, der er magneter for hurtigt voksende selskaber, er København også helt væk med en placering som nummer 44.

Nok er listen ikke statistisk fyldestgørende, da virksomheder aktivt skal tilmelde sig, men alligevel er afstanden mellem de nordiske lande ekstrem i en grad, at det bliver pinligt.

Erhvervsminister Brian Mikkelsenen må spørge sig selv, om listen er et udtryk for en svag udvikling i Danmark, og om de betingelser, vi har for erhvervslivet, virker eller slet og ret er destruktive. Tallene fra Inc. dokumenterer, at der er forskel på skåltaler og de faktiske forhold.

Fakta er, at Danmark bliver udraderet af Sverige, der har 486 selskaber med på listen, og vi får også bøllebank af Finland og Norge med henholdsvis 284 og 160 selskaber på listen.

Det udstiller ganske enkelt Danmark som en tabernation

Det gør det naturligvis ikke bedre for den danske selvfølelse, at Sverige har hele fem selskaber i top 10 med urfirmaet Daniel Wellington på en imponerende førsteplads med en vækst over tre år på 4695 procent.

Daniel Wellington blev stiftet af den nu 32 årige Filip Tylander. Han har på fem år skabt en virksomhed med en omsætning på 1,2 milliarder kroner.

Den massive nordiske tilstedeværelse på listen er imponerende, men desværre stort set uden dansk tilstedeværelse. Det udstiller ganske enkelt Danmark som en tabernation.

Der er ikke megen hjælp at hente, når vi fokusere på byer. Tager vi båden fra Helsingør til Helsingborg eller toget fra København til Malmø, finder vi to byer, der rangerer højere end København. Vælger vi at tage turen til Stockholm, bliver den danske indsats udstillet i uhyggelig grad.

Mens København har blot 11 med blandt de 5.000 hurtigst voksende selskaber i Europa, stryger Stockholm ind på andenpladsen med 134 selskaber, kun overgået af London med 174 selskaber.

Som Inc. skriver, er vækstvirksomheder livsnerven i Europa. De skaber job og er den afgørende motor i samfundsøkonomien.

Ifølge mediet har top 5.000-selskaberne øget antallet af medarbejdere med 216.452 ansatte i perioden 2012 til 2015. Omsætningen blandt de 5.000-selskaber er i samme periode steget fra 21 mia. dollar, svarende til 147 mia. kroner, til 90 mia. dollar, svarende til 630 mia. kroner.

Hvor tit hører vi ikke en minister, der vil skabe bedre vilkår for erhvervslivet

Det er naturligvis ikke erhvervsminister Brian Mikkelsens skyld, at Danmark står afklædt tilbage i en stor europæisk undersøgelse, men som minister er han repræsentant for det politiske Danmark, der skal skabe trygge og troværdige vilkår for privat virksomhed i Danmark.

Hvor tit hører vi ikke en minister, der vil skabe bedre vilkår for erhvervslivet, hvad enten det er det maritime Danmark, IT-branchen, turismen osv. Alle industrier har sikkert hørt på en minister eller to, der vil gøre det bedre for lige netop deres branche.

Fakta er, at business-mediet Incs top 5.000-undersøgelse gør det klart, at Danmark er ved at blive en sort plet på det europæiske landkort over dynamiske virksomheder.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen bør dybdeanalysere undersøgelsen, og komme med en række svar, der kan løfte Danmark ud af en ubegribelig pinagtigt bundplacering i Norden og Europa som helhed.

Note: Bloggen er redigeret for at præcisere, at Inc.5000-listen ikke er statistisk fyldestgørende, da selskaberne skal tilmelde sig og betale en afgift på 150 euro for at være med. Listen begyndte i 1982 og har fokus på innovative selskaber. Læs mere om Inc.5000 Europe her

4 responses to “Åh, Danmark. Vi er en pinlig sort plet i Norden

  1. Hvorfra ved Claus Skovhus, at det er rammebetingelserne, der er problemet?

    De bliver jo jævnligt udråbt til verdens bedste – eller nogle af verdens bedste – i internationale magasiner mv.

    Kan det i stedet være kvaliteten af vores erhvervsliv, der er problemet?

  2. For 10 år siden på Handelshøjskolens HD-uddannelsen i statistik som foregik tirsdag aften 21:00 lærte jeg mange gode ting. En af dem var, at når man bruger statistiske kilder, så skal man være kritisk. Inc 500 Europa er ikke en statistisk videnskabeligt begrundet liste, da kildematerialet (samplet) selv skal opsøge udgiveren. Listen er faktisk ubrugelig, da det kun er selskaber som har kendskab til den der kommer på den og vil bruge 150 Euro på det. Jeg vil faktisk rose danske opstartsvirksomheder for at bruge deres sparsomme resourcer på at arbejde istedet for at betale for ubrugelig blikfang.

  3. Tak for opmærksomheden. Det har givet anledning til at redigere bloggen, så det fremgår, at Inc.5000 ikke er statistisk fyldestgørende.

  4. Hmm, synes Anders Kristensen gav en meget klar analyse af, hvordan listen bliver lavet. CS føjer to linier ind om at det ganske rigtigt er selvrapportering, der ligger til grund, men holder så fast i konklusionen, at det er pinligt…say what?! Så det pinlige, er at firmaerne ikke bruger tid og penge på at komme på en liste, der kun omfatter firmaer, der betaler for det. Synes mere, det viser, at de fleste danske nystartede firmaer er styret af sund fornuft…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *