Kan det virkelig passe? DF-ja til sheik i skattely

60357496 - Sharia-sheik laver dansk børne-vaccine -Kære Kristian Thulesen Dahl, jeg har et spørgsmål, som har ligget mig på sinde den seneste par tid, rent faktisk lige siden, at Ekstra Bladet fik aktindsigt i salget af Statens Serum til AJ Vaccines.

Sagen er, at jeg i sommeren 2016 blot noterede mig, at det langt om længe lykkedes staten at få solgt Statens Serum, men så kommer Ekstra Bladet i 2017 rullende med en række opsigtsvækkende historier. Her er nogle af de væsentlige uddrag fra Ekstra Bladets serie:

1. Staten solgte selskabet for 15 mio. kr. Men brugte 30 mio. kr. i konsulenthonorarer for at få selskabet solgt.
2. Køberen AJ Vaccines er ejet selskabet AJ Pharma Limited, der er registreret i skatteparadiset Cayman Island.
3. AJ Pharma er ejet af Aljomaih-gruppen, der også kontrollerer banken Arcapita. Ifølge Ekstra Bladet har banken givet donationer til Det Muslimske Broderskab, der er fortaler for Sharia.
4. Aljomaih styres af et familiedynasti med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen.

Nu har jeg ikke adgang til det samme materiale som Ekstra Bladet, men det ser ud til, at artikelserien bygger på solidt researchmateriale.

Desværre ønsker sælgeren, Sundhedsministeriet ved sundhedsminister Ellen Trane Nørby ikke at forholde sig til indholdet i artiklerne. Hun har bl.a. skrevet til Ekstra Bladet:

»Jeg har ikke yderligere kommentarer til salgsprocessen, som har kørt siden 2014, hvor SR-regeringen iværksatte den med bred opbakning i Folketinget som konsekvens af massive underskud i vaccineproduktionen hos SSI, og hvor køen af potentielle købere desværre var kort«.

Salget er blevet godkendt af et bredt politisk flertal med bl.a. Dansk Folkeparti, men uden SF.

Måske skyldes det, at SF har lært af fortidens splittelse ved salget af Dong, men det efterlader et helt grundlæggende spørgsmål til dig, Kristian Thulesen Dahl. Som formand for Dansk Folkeparti støttede du godt nok salget af Dong-aktier i første omgang, men efterfølgende blev du en ivrig kritiker af salget af aktier til netop Goldman Sachs.

Mit spørgsmål er: Synes du, at Goldman Sachs er en værre ejer end en saudiarabisk sheik?

Repræsenterer den saudiarabiske familie grundlæggende bedre værdier, end et investeringsselskab som Goldman Sachs med danske pensionsmidler i ryggen?

Er det saudiarabiske skattely på Cayman Islands mindre moralsk angribeligt end Goldman Sachs’ placering af investeringsselskab i EU-medlemslandet Luxembourg?

Jeg spørger af ren og skær nysgerrighed, for hvordan adskiller de to sager sig?

Jo mere, jeg læser, des mere får jeg dog en smag af dobbelt standard

Den ene kan vælte en regering og skabe en grundig politisk debat, hvor alle sten må siges at være vendt. Den anden kan leve sit eget stille liv uden politisk bevågenhed. Salget blev aftalt i juni 2016. Men stilheden på Borgen, må vel skyldes, at de principielle spørgsmål er forskellige.

Jo mere, jeg læser, des mere får jeg dog en smag af dobbelt standard. Det er her, jeg kommer til dig, for mens SF ikke bakker op om salget, har du givet grønt lys til sheiken.

Kan du berige mig med den politiske indsigt, der tydeliggør den dybere mening med accepten af en saudiarabisk køber, der overtager 100 pct. af et statsligt medicinalselskab, mens en amerikansk ejerandel på 19 pct. af et statsligt energiselskab er no go.

5 responses to “Kan det virkelig passe? DF-ja til sheik i skattely

 1. Det bliver meget interessant, at høre svaret fra Khristian Thuelsen Dahl. Ufatteligt, at vi bliver ved med at sælge ud af Statens kronjuveler, til selskaber som er i skattely. Det skriger til himlen, at man med den ene hånd i skatteministeriet har “erklæret krig” mod den slags selskaber, mens man i andre ministerier lystigt sælger ud til SPOT pris til skattelys købere. Dertil kommer så, at man sælger vores livsvigtige producent af vacciner og serum, til en køber hvis reelle ejerskab er en familie, der åbenlyst går ind for strengeste sharia lovgivning – men endnu værre – formentlig støtter IS, som vi vel og mærke befinder os i krig med.

  Hvorfor fortsætter dette vanvid ? Er vores politikere mere eller mindre sovset ind i diverse konsulentfirmaer, hvis anbefalinger om privatiseringer og salg, indirekte medfører lukrative ansættelser, den dag den politiske karriere er slut!! Således gik det jo Bjarne Corydon, der som minister meget flittigt benyttede konsulentfirmaet Mckinsey, hvor Corydan selv sidder som global manager – og i øvrigt rådgiver staten omkring privatisering og frasalg.

  Jeg håber Thuelsen Dahl i det mindste vil erkende, at man har sovet i timen – men desværre sovet over sig. !!!!

 2. Låsbysvendsen ville antageligt være en mere kompetent konsulent for staten og dermed for skatteborgerne end de milliondyre djøfkonsulenter, der har medvirket til udarbejdelse af salgsbetingelserne.
  Rent bortset fra, at salget slet ikke burde være sket.
  Et relevant spørgsmål, der stilles i bloggen, og forhåbentlig vedbliver DF ikke med at være påfaldende spag.
  Hvordan har DF dog kunnet stemme for denne handel?

 3. Det ser da ud som en dårlig handel! Og mens folketingspolitikere ikke tøver ét minut, med at sende 100 mio. kr. af sted for nogle reservedele til jægerfly, som de ikke aner, vhad de er og hvad de skal bruges til, sætter man befolknings sundhed på spil for at spare nogle få millioner og følge de ultraliberales ideologi om at sælge alt til private virksomheder, hvad der kan sælges, uanset, hvad der sker senere.

  Men hvad skal Tulle så svare på de her stillede spørgsmål? Sandsynligvis det, som alle folketingspolitikere siger i sådan en situation: “Jeg forstod ikke, hvad jeg stemte for. Jeg har hverken tid eller lyst til at sætte mig ind i alt, hvad regeringen sætter til afsteming i Folketinget.. Folketinget skal jo ikke kontrollere regeringen, men handle med fuld tiltro til regeringen. Det kan godt være, at jeg er blevet ført bag lyset i det her tilfælde, men det er jo ikke min skyldt, at jeg ikke er i stand til at begribe ting, som er mere komplicerede end tørklæder eller skolefrokost!”

 4. Jeg kunne godt tænke mig at stille samme spørgsmål til alle de andre partiledere med fru Frederiksen i spidsen?
  Har de overhoved noget svar ? Eller plan for hvad de vil med den fælles arv !

 5. Ja det burde være rimeligt også at få et svar fra Mette Frederiksen.
  Hvorfor frasælge muligheden for statslig kontrol af produktion af livsvigtige vacciner? Tilmed på vilkår, der ligner foræring til en køber med kontroversiel baggrund og relation. Og så helt åbenlyst i en konstruktion, der indebærer skattely.
  Desværre er udsalg af arvesølvet blevet en del sf Socialdemokratiets politik. TDC, Dong er eksempler. Lars Løkkes skræmmende tanker vedrørende privatisering af driften af vores vandværker mangler også et klart nej fra Socialdemokratiet. Man skal derfor nok ikke forvente, at Mette Frederiksen ser problemer i den sag, bloggen omtaler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *