Ledelseslæren ved EM 2016: Skab et monster, der kan undværes

Europamesterskaberne i fodbold 2016 kommer næppe til at gå over i historien for spillet på banerne.

Portugal, der vandt mesterskabet, spillede syv kampe. De seks endte uafgjort i den ordinære spilletid. Kun semifinalen mod Wales blev vundet regulært. Resten i forlænget spilletid.

Alligevel står holdet med det eneste historiske minde, der vil blive bevaret for eftertiden.

Som bekendt er det titler, der skaber legenderne

Megastjernen Ronaldo fik sin første titel med sit landshold, og som bekendt er det titler, der skaber legenderne. Så når alle har forladt foldboldarena-erne i Frankrig, vil megastjernen Ronaldo stå tilbage som den mest markante personlighed, og det uanset at han spillede en halvskidt turnering og måtte forlade finalen med en skade.

Den franske topscorer Antoine Griezmann vil optræde i statistikkerne. Den svenske superstjerne Zlatan Ibrahimovic luskede ud af turneringen uden scoring og uden sejr. De færreste vil huske hans tilstedeværelse. Island fik sine 15 minutters berømmelse ved at råbe Hu og slå England ud af turneringen.

Sponsorer vil gøre alt for at minde os om, at det var pengene værd at satse på sommerens største fodboldturnering, men hånden på hjertet, hvem kan huske navnene på de officielle sponsorer.
Fodbold er en irrationel forretning med en økonomi, der er hævet over tyngdeloven.

Tre ledelseslæringer
Alligevel kan vi udtrække en ledelseslæring. Her er tre bud på læringer, som vi kan tage med os fra sommerens europamesterskaber.

1. Resultater er den eneste målestok for succes. Hvordan du opnår resultater er ikke afgørende. Pokalen er ikke en skønhedskonkurrence.

2. Skab et monster. Med megastjernen Ronaldo har Portugal et monster, alle konkurrenter frygter og dermed retter al fokus mod. Taktik og strategi handler alene om at neutralisere monstret.

3. Ingen er uundværlige. Det er måske den vigtigste læring, for selv om du råder over et monster, skal du kunne tåle at undvære organisationens største talent. Finalen viste, at ingen er uundværlige. Ronaldo måtte forlade finalen med en skade. Mens han var på banen, blev det portugisiske hold udspillet. Da Ronaldo blev båret ud, voksede de øvrige spillere og kampen blev mere jævnbyrdig.

De franske spillere blev forvirrede og rådvilde. Pludselig skulle de og deres træner forholde til et mandskab, der ikke havde som hovedformål at sætte Ronaldo i scene. Ronaldos kolleger blev derimod tvunget til at tænke i nyt. Det magtede de og skabte det ypperste resultat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *