Nu bliver banker ramt af Uber-syndromet

Umiddelbart tyder den nye strategiplan fra Finanstilsynet på, at den finansielle sektor vil undgå at blive løbet over ende af nye finansielle selskaber, som kan operere uden for en lovgivning, der er skrevet i en tid, hvor det var umuligt at forudse nye teknologiske forretningsmodeller.

Se på Uber, en app, der kiler sig ind mellem taxi-selskaber og kunderne med en løsning, der er nem at betjene og langt billigere at bruge, fordi den ikke skal efterleve den lovjungle, som etablerede selskaber gennem årtier er blevet påført.

De nye tjenester vil ikke være arbejdsgivere, men rene formidlere af en service mellem to uafhængige personer.

Netop som Finanstilsynet offentliggjorde strategiplanen med øget fokus på »fremmede forretningsmodeller« i den finansielle verden, kommer Apple Pay tættere på danskerne. Vi kender til elektroniske betaling via Mobilepay, men den betalingsløsning er en ren dansk funktion. Apple Pay er en global betalingsløsning, som gør det nemt at gennemføre netbetalinger på tværs af lande.

Andre finansielle serviceydelser vil vinde frem, og de vil komme ud af skyggen, uden du ser det.

Spørger vi den finansielle sektor, om de vil byde nye konkurrenter velkomne, siger de straks ja, men, men, men. Det skal være på betingelse af, at de opererer inden for samme lovgivning, som de danske aktører i den finansielle sektor.

Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, er prag­matisk. Nok vil han have, at de efterlever danske regler. Men han er også opmærksom på, at det ikke handler om at skabe et fængsel, som betyder, at de nye forretningsmodeller dør.

Det er en svær balancegang. Foreløbig vil han øge tilsynets ressourcer, så der i fremtiden er fire i stedet for to ansatte, som beskæftiger sig med de nye muligheder, som digitaliseringen tilbyder.

De etablerede banker har svært ved at følge med

Spørgsmålet er, om det er tilstrækkeligt.

I dag vokser antallet af finansielle tjenester med en hastighed, som får antallet af nye Uber-chauffører i København til at blegne, og det går så stærkt, at de etablerede banker har svært ved at følge med.

I det lys har vi haft alt for stor fokus på omvæltningerne i taxibranchen.

Det store skred vil snart finde sted i den finansielle sektor, og spørgsmålet er, om Finanstilsynet er stærkt nok til at modtage de nye finansielle virksomheder på en lige og fair bane.

Det nemmeste i verden er at beskytte det, vi kender, men set fra et samfundsperspektiv er øget konkurrence en styrke, og jo billigere servicetransaktioner bliver, des større chance er der for at bruge penge til vækstskabende initiativer.

5 responses to “Nu bliver banker ramt af Uber-syndromet

 1. De store vil have regulering, fordi de selv har råd til at betale de ofte ret tunge omkostninger til deres løbende vedligehold af compliance med loven, hvilket små nye iværksættere ikke har og det hjælper med at holde konkurrenter ude. Vi ved jo godt at der er råddenskab overalt i industrien som der også er det i staten selv, så de man skal ikke lade sig narre af deres “fromme” ønske. Man ønsker bare at påføre skrøbelige ny skud på stammen så store opstartsomkostninger som muligt og staten gør tingene meget mere komplicerede end de behøver at være, for at holde så mange som muligt under en hvis IK i lønslaveri til cyklisk malkning og derved sikre både beskæftigelse til bureaukratiet og et fast kapitalflow til det.

 2. Helt enig i dit indlæg. Interessant hvordan Finanstilsynet går ind og forsøger at beskytte Finans branchen og det samme ikke er sket ift. UBER vs. Taxi. Der er tilsyneladende ikke nok penge i at løse den problematik. Vi hverken kan eller skal bekæmpe nye forretningsmodeller men i stedet være på forkant og ikke forsøge at malke kunderne. Desværre er finansbranchen blevet et centralt bindeled i den globale vækst og de får ‘lov’ til at øge indtjeningen med gebyrer mv. uden vi kan gøre ret meget. Og der hvor der virkelig er penge at spare (boliglån) starter ApplePay næppe med at konkurrere.

 3. Hej Claus

  Hvilke områder er præcis du mener bankerne er ved at blive løbet over ende og hvilke finansielle tjenester er årsagen til dette? Synes det er et noget tyndt indlæg.

 4. Hej Jeppe,
  Det ene er brancheglidningen, hvor andre mærkevare-brancher opretter finansielle tjenester. Apple er et skvulp på den vej. Coop har gjort det, Google vil og andre kommer til. Noget andet er bitcoin, blockchain og nye elektroniske valutaer, og så er der en massiv bølge B2B-bølge undervejs supply chain finance med betalingsløsninger, der vil konkurrere direkte med bankerne gennem lavere omkostninger på transport af penge. Apple Pay var anledningen til at hejse flaget sammen med Finanstilsynets beslutning om at øge indsatsen over for nye finansielle tjenester. Er du interesseret i mere dybde, kan jeg anbefale dette nyhedssite thepaypers.com.
  bedste hilsner
  Claus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *