Industri 5.0: Sjælen tilbage i produktionen

Mens alle taler om den 4. industrielle revolution, går de rundt på Fyn og snakker passioneret om den 5. industrielle revolution.

Fyn er ellers ikke kendt for at være længst fremme på det danske vækstkort, nærmest tværtimod, men Fyn har en klynge af virksomheder, der har taget et kæmpe skridt ind i den fremtid, der kan, hvis vi er vakse, komme til at forme Danmark som landet, alle vil spejle sig i.

På Fyn er der skabt en robot-industri med Universal Robots som den største og mest markante.

Universal Robots fik sit gennembrud i medierne i 2015, da selskabet blev solgt for to milliarder kroner til den amerikanske virksomhed Teradyne.

Universal Robots er den største i en klynge på omkring 80 selskaber, som er forankret i viden og forskning, som foregår på Syddansk Universitet og Teknologisk Instituts Robotcenter.

Tidligere Berlingske-journalist Carsten Steno har med afsæt i Universal Robots skrevet om det fynske roboteventyr fra perioden 1986 til 2016.

Bogen »En klynge, der virker« er andet end en genfortælling af historien, for den giver også et perspektiv på en fortælling, der kun lige er begyndt.

Robotter er ikke længere kun slaver, der skal overtage det arbejde, vi ikke orker at gøre selv eller er for dyrt af gøre med manuel arbejdskraft.

Visionen er, at de nye typer robotter bliver »kolleger«

Robotter på Fyn hedder nu cobots, fordi de er blevet en integreret samarbejdspartner med rigtige mennesker. Visionen er, at de nye typer robotter bliver »kolleger« på lige vilkår som ansatte i en virksomhed.

Eller som Esben Østergaard, teknisk direktør og medstifter af Universal Robots, siger til det til bogen:

»Med de nye samarbejdende robotter, cobots, kan man give både de kreative udviklere og de erfarne industriarbejdere magten over produktionen tilbage,«

Hans pointe er, at de fire forrige industrielle revolutioner – mekaniseringen, elektrificeringen, automatiseringen og senest digitaliseringen – har ført til værditab, fordi de har skabt nye produktionsmiljøer, som har skræmt de kreative hjerner langt væk fra masseproduktionen.

Når de samarbejdende robotter kom ud af burene og tættere på et direkte samarbejde med de ansatte, kommer de kreative tilbage til produktionen og dermed kommer sjælen også tilbage til produktionen.

De fleksible robotter bliver kaldt intelligente, fordi de kan programmere sig selv til at udføre nye opgaver, men den menneskelige hjerne er stadig mere kreativ. Den, der forstår sin robot, vil blive frontløber i den 5. industrielle revolution.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *