Vi danskere tilhører den finansielle verdenselite

Bjarne Gravens udnævnelse til viceadministrerende direktør for verdens femte største pensionsselskab, det canadiske selskab Ontario Teachers’ Pension Plan, OTPP, understreger Danmark som en international finansiel magtfaktor.

Det er ikke noget, vi tænker over i det daglige, men når udnævnelser af denne karakter bliver offentliggjort, giver det stof til eftertanke.

Da Bjarne Graven forlod jobbet som finansdirektør for Novo i december 2015 med den begrundelse, at han havde fået tilbudt et job, som han ikke kunne sige nej til, skabte det en byge af spekulationer.

Hvor pokker skulle han hen? Være adm. direktør for forsikringskoncernen Alm. Brand eller medlem af direktionen i Nationalbanken.

I provinsdanmark havde ingen set for sig, at han skulle lande en stilling som viceadm. direktør og øverste chef for investeringsområdet i verdens femte største pensionsselskab med en formue på 155 mia. canadiske dollar eller 750 mia. kr.

Bjarne Graven kalder stillingen i OTPP som sit livs karrieremulighed, men går vi lidt dybere ned i Gravens canadiske udnævnelse, så er stillingen lig den, havde havde i pensionsselskabet ATP.

I dag råder ATP over en formue på 710 mia. kroner og er dermed kun en anelse mindre en OTPP.

I ATP var Graven fondsdirektør og chef for investeringsafdelingen. Han dannede fra 1999 til 2011 parløb med daværende adm. direktør Lars Rohde. Sammen styrede de ATP gennem finanskrisen, og førte pensionskassen op i den internationale liga.

Indsatsen blev belønnet med en pris som Europas bedste pensionskasse, og Graven strøg ind på lister over verdens mest indflydelsesrige finansfolk.

Danmark tilhører den internationale verdenselite

I 2011 blev han vurderet til at være den 19. mest indflydelsesrige finansperson i Europa. Han stormede forbi chefen for Den Europæiske Centralbank og mange andre, vi traditionelt vurderer som internationale giganter.

Udnævnelsen til viceadm. direktør for OTPP er først og fremmest et enormt skulderklap til Bjarne Graven, men den viser også, at Danmark tilhører den internationale verdenselite.

Vi skal huske, at vi har opbygget betydningsfulde pensionskæmper i et miniputland med godt fem millioner mennesker. Det betyder, at den stemme, vi har, når der skal investeres i internationale virksomheder, er signifikant, og langt stærkere, end vi forestiller os i det daglige.

Med indflydelse følger også ansvarlighed. Den rolle har ATP påtaget sig, og den rolle vil Bjarne Graven uden tvivl tage med sig i sit nye job, som repræsentant for en af verdens vigtigste investorer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *