Hallo, Per Bank, hvad sker der i Bilka?

Langt de fleste topchefer foretrækker at forholde sig neutrale i det offentlige rum. Men nogle gange er neutralitet en umulighed.

Bilka i Næstved blev i slutningen af sidste år centrum for en politisk betændt sag, hvor supermarkedet blev tvunget til at tage stilling.

En af Bilkas ansatte, den 17 årige Mohamad Al Jawerheri havde deltaget i en privat debat på en højreradikal side på Facebook.

Flere debattører fandt den unge mand provokerende, og deres blod kogte så meget, at de anmeldte den unge mand til PET og Bilka, hvor han var ansat. Det er i det felt, det går helt galt for Bilka.

Den unge mand blev kaldt til en kammeratlig samtale, som mundede ud i en fratrædelse.

Bilka i Næstved burde have forudset, at den beslutning var en ukontrollabel nytårsbombe.

Når sagen er alvorlig for Bilka og ejeren Dansk Supermarked, skyldes det, at Dansk Supermarked kom til at fremstå som om, at de tog stilling i en debat om islam og indvandring.

Signalet er, at de højreradikale havde ret, og deres medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk skulle underkaste sig de ydmygelser, de måtte blive ramt af i det offentlige rum.

Dansk Supermarked skrev 29. december på deres Facebook-sider, at sagen ville blive undersøgt internt, og at den ikke er i tråd med selskabets retningslinjer, hvis den er foregået som beskrevet i medierne.

Dansk Supermarked har nu undersøgt sagen og tilbudt den unge mand genansættelse.

Men skaden er sket. De sociale medier går ikke i hi, mens topchefer med koncernchef Per Bank i spidsen tænker. De sociale medier tager stilling.

Der oprettes boykot-sider og kunderne i Netto, Føtex og Bilka har overvejet, om de vil handle i en virksomhed, som har smidt en ung mand på porten, for en handling, han har udført i privat regi.

Dansk Supermarked vil gerne fremstå som en social virksomhed, som er førende i integration. Selskabet har 60 nationaliteter ansat, og de er helt afgørende for, at butikkerne kan få tilstrækkelig arbejdskraft.

Kommercielt kan det udvikle sig til en katastrofe, for hvor er det Bilka er stærkest. Det er i byer med stor andel af borgere med indvandrerbaggrund.

Koncernchef Per Banks hovedpine er, at Bilka i offentligheden har underkendt en medarbejder i en debat, der intet har med supermarkedet at gøre.

Per Bank kan ikke lukke sagen med en genansættelse, især ikke, når genansættelsen alene begrundes i en procedurefejl.

Per Bank skal i gang med en reel genopretning. Det er hans opgave at forklare de værdier, Dansk Supermarked står for, om de skal omfatte ansattes privatliv, og om de skal være rummelige for alle. Det forfejlede forløb stiller krav om, at Dansk Supermarked også tager stilling til substansen i sagen.

Neutralitet er i dette tilfælde ikke en mulighed.

 

2 responses to “Hallo, Per Bank, hvad sker der i Bilka?

 1. I en af Muhammeds bemærkninger i tråden på Facebook siger han til den 71 årige, mine forældre betaler for dine bleer(bleder skriver M). Den gamle kalder ham alskyns navne ikke kønnere.
  Jeg har et barn, der har været tjener og medarbejder på en cafe i KBH og går ligeledes i gymnasiet. Mit barn havde nok ikke overlevet på jobbet, hvis man havde fundet ud af, at barnet diskuterede med kunderne på nettet, som denne dreng har gjort. Mit barn var nok blevet fyret. Halv dansk, halv udlænding er barnet. Barnet var blevet fyret, om vedkommende var kridhvid, gul, rød, brun eller sort.

  Det med bleen er måske ikke det smarteste at sige, det er ydmygende, men det var nok meninger fra Muhammeds side. Børn er provokerende, ligegyldig hvilken religion de har.

  Hvor er Muhammed forældre i den diskussion. Hvis min datter havde sagt disse ting, som drengen har skrevet, havde jeg nok givet hende en klar besked. Eller er dette drengebarn bare så dejligt, at han kan opføre sig, som han nu har lyst til? Det kan blive et problem for ham senere i livet.

  Nu har drengen fået en jurist. Bliver Muhammed klogere ved at få en erstatning?

  Skal den gamle sømand ikke også have noget for svig og smerte? Bliver han klogere ved det?

  Jeg skal ikke gøre mig til dommer vedrørende juraen, uhøflig var han.
  Det var den ældre herre også.

  Man må formåde, at den gamle sømand har betalt skat og været med til at betale for drengens skolegang mm. Drengen er 16, den ældre herre er 71 år. Jeg kunne godt forestille mig at sømanden havde været provokerende som ung, med alt det han lukker ud til drengen, som 71 årig.

  Skal vi have ondt af Muhammed, når
  drengen søger ind på en side, hvor han ved, at han har med mennesker at gøre, som ikke kan lide muslimer?
  Han er ikke dum, han går i 1.g. Han søger provokationen, det gør den gamle sømand også.

  De skulle mødes og tage et håndslag, måske lærte de noget om hinanden og kunne forlige sig med hinanden.
  Det er denne uviden om hinanden, som skaber alle konflikterne.

  Skal vi være flinkere overfor Muhammed, end andre unge?

  Er Muhammed ikke bare provokerende, uhøflig dansk dreng?

 2. Jeg korrigerer der står g og ikke d i Facebooktråden. Se TV2’s tråd.
  “mine forældre arbejder og betaler for dine bleger”(bleer).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *