Danmarks 100 rigeste: Pandora skaber milliardærer på stribe

Det er er svært at forestille sig, at en guldsmedebutik på Nørrebrogade i København kan danne grundlag for 10.000 butikker i 80 lande. Men det er virkelighed. Et ægte væksteventyr, vi har for få af.

Rigdom er fascinerende. Det er der ingen grund til at skjule. Der er tværtimod al mulig grund til at hylde rigdom, især når formuerne er skabt på spektakulære væksteventyr.

Berlingske Business Magasins årlige liste over Danmarks 100 rigeste dokumenterer, at det er muligt at skabe store formuer i Danmark. Oven i købet på relativt kort tid.

Hovedparten på rigelisten er milliardærer, som har skabt formuen selv. Andre har arvet en virksomhed, men ført den op i en helt ny liga.

Magasinets rigeliste er ikke et udtryk for, hvad folk har af frie midler mellem hænderne, men vi vurderer handelsværdien af den virksomhed, de ejer. Nogle har bundet formuen i en virksomhed, andre har realiseret gevinsten og sat formuen ind i nye selskaber, hvor der er foretaget nye investeringer, enten i selskaber eller i værdipapirer. Vi kan kun følge formuer, som er offentligt tilgængelige, mens formuer, der kun står på selvangivelsen, ikke medregnes, ligesom formuer bundet i udlandet kan være vanskelige at verificere.

Lego-familien tæt på 100 mia
Naturligvis har medlemmerne af årets rigeliste flere frie midler end mange af os andre. Men kernen er, at formuerne er skabt gennem hårdt arbejde tilsat held og den rigtige strategi på rette tidspunkt.

Det er fascinerende at tænke tilbage til 2004, hvor Lego var tæt på et kollaps. Det år mente en investeringsbank, at Kirk Kristiansen og hans familie burde sælge Lego for ca. 10 milliarder kroner. Det handlede om at slå til,
inden det var for sent, mente investeringsbanken.

Kjeld Kirk Kristiansen ville det anderledes. Han fik med en ny ung administrerende direktør lagt en ny strategi, som har genrejst Lego til nye højder.

I dag topper Kjeld Kirk Kristiansen og hans børn rigelisten med en formue tæt på 100 milliarder kroner.

Pandora i Legos fodspor
Det er også fascinerende at tænke på, at en guldsmedebutik på Nørrebrogade har skabt grundlaget for en smykkefabrik i Thailand med 7.000 ansatte og et smykkebrand, der er udbredt til 10.000 butikker i 80 lande. Det lyder usandsynligt. Men det er det ikke.

Pandora er et smykkeeventyr, som har gjort adskillige familier formuende.

På årets rigeliste har vi fem milliardærer, der har tjent store summer på Pandora-eventyret. Andre uden for rigelisten har opnået trecifrede millionformuer.

I dag bringer magasinet et større portræt af Per Enevoldsen, der grundlagde Pandora. Vi forsøger at komme tættere på den person, som på enestående vis har været med til at skabe en global virksomhed uden sidestykke.
Portrættet er skrevet på baggrund af bogen »Pandora – Danmarks vildeste væksteventyr«, der udkommer i dag.

Ifølge bogen ville Pandora bygge en virksomhed op på ti år, som kunne sammenlignes med Lego. Den ambitiøse melding kom i 2009 fra direktør Mikkel Vendelin Olesen. Siden kom der bump på vejen, Olesen røg ud, og Pandora er endnu ikke på niveau med Lego. Men virksomheden har overhalet gamle klenodier som FLS og TDC i børsværdi, og hvem ved, måske er Pandora i 2019 på niveau med Lego.

Umiddelbart synes rigelisten at vise stærk fremgang i Danmark. For første gang skal du være milliardær for at være med på listen. Og på tre år har de 100 rigeste øget formuen med 100 milliarder til 434 milliarder kroner.
Men fremgangen skyldes få familier.

Sagen er, at Danmark trænger til flere vilde væksteventyr.

 

Læs mere om Danmarks 100 rigeste
i Berlingske Business Magasin, der

udkommer 26. september 2014.

3 responses to “Danmarks 100 rigeste: Pandora skaber milliardærer på stribe

  1. Det er en rendyrket fornøjelse at konstatere hvordan nogle få mennesker i samfundet er i stand til at skabe værdi og arbejdspladser, på trods af alle de hindringer uforstandige og verdensfjerne politikere og embedsmænd har produceret på ” samlebånd ” igennem en lang årrække – de burde have Ridderkorset
    og Elefantordenen, men ros og medaljer tilfalder sjældent de arbejdsomme, opfindsomme og energiske borgere der danner grundlag for velstanden i samfundet !

  2. det mig der blever turet på livet gang på gang at jeg skal ti stille men nej ik mere .pet /fe/folketinget er nogen olsenbaden der bare for ejer fornemelse af mine ting de har arbejde for mig det har fået ders løn gennem min forretninger ja det var mig der op fandt dronen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *