Specialisternes paradis

For få år siden blev generalistledere hyldet som tidens rockstjerner. De skabte god stemning, team spirit og sørgede for, at der var et kreativt miljø. Den går ikke længere. I dag skal du være fagligt stærk. 

Stifteren af Jysk, Lars Larsen, har for nylig skåret lederrollen helt ind til benet. Chefen skal selv tage støvsugeren, hvis han har tid. Han kan ikke gemme sig bag slips og dyr habit. Hvis opgaven ligger foran dig, og andre er optaget, så gør du det selv.

Det kan lyde forenklet, men pointen er, at du skal kende virksomheden, kunderne og de ansattes behov. Du kan ikke svæve over vandene. Du skal vide, hvad der foregår i detaljerne.

Flytter vi abstraktionsniveauet fra butikslokalet til de største danske virksomheder, har vi for nylig set to afskedigelser, som understøtter generalisternes stille død.

Bankdirektør Eivind Kolding måtte forlade Danske Bank med skudsmålet for ringe bankfaglige kompetencer. Juristen blev erstattet af bankmanden Thomas F. Borgen.

I denne måned kunne vi også læse en benhård bedømmelse af Ditlev Engel skudt af sted af Vestas’ bestyrelsesformand, Bert Nordberg, da han begrundede afskedigelsen af Ditlev Engel til fordel for Anders Runevad på følgende måde:

»Den ene er kommunikatør, den anden operatør«.

Ditlev Engel blev fremstillet som en slogandirektør, der var god til overskrifter, men Bert Nordberg har brug for »en person, som man kan ringe til søndag, og som så kender detaljerne.«

Det betyder ikke, at en direktør skal kunne samle en vindmølle, kende hver en detalje i en turbinemotor eller kunne kalibrere sensorerne, men du skal kende problemsagerne, vide, at de rette folk er på opgaven, og argumentere troværdigt for, at der er styr på udfordringerne.

Mere spot på specialisterne
Med den stigende kompleksitet i erhvervslivet er ledelse blevet specialisternes paradis, og det smitter direkte af på talentudviklingen. Behovet for stærk faglighed i toppen smitter direkte af på udviklingen af nye talenter. Som professor og talentforsker, Henrik Holt Larsen fra CBS siger i dette magasin:

»For ti år siden havde vi et enøjet blik på talent – nemlig, at det kun var ledelse. Nu ved vi, at talent findes inden for alle områder.«

Han fortæller om en revolution, fordi det ortodokse ledelsesmæssige karrierebegreb er fortrængt af et dynamisk talentbegreb med respekt for fagprofessionelle profiler.

Sagen er imidlertid også, at talenterne begynder at stille krav den anden vej. De forventer professionelt feedback på deres arbejde. For ikke så mange år siden, blev ledere undervist i at stille spørgsmål, så når en medarbejder spurgte om et godt råd, kunne svaret let have lydt: Hvad synes du selv?

Ledere, der ikke var i stand til at træffe beslutninger, fortalte, at de dyrkede tillidsbaseret ledelse. Men ofte udmøntede den sig i ansvarsforflygtigelse som følge af mangel på indsigt.

Konkret modspil
Spørgsmål som »Hvordan synes du selv, det går?« har ikke længere gang på jord. Du skal kunne give konkret modspil, og det forventes, at modspillet kommet øjeblikkeligt – ikke på et indkaldt møde i den nærmeste fremtid.

Når vi ser på årets 100 udvalgte talenter, får vi bekræftet en tendens, der er eskaleret de senere år. De bliver i stigende grad indstillet på baggrund af konkrete arbejdsopgaver, faglige spidskompetencer og evnen til at skabe resultater.

Det at være god til en konkret opgave, er ikke længere en nørdbedømmelse, men en nødvendighed for at begå sig. Ingen kan længere svæve oven vandene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *