Sidste magtkamp i realkreditten

Forårets store magtkamp i erhvervslivet udspiller sig mellem Nykredit og Jyske Bank. I sin kerne handler det om at vinde boligkøberne, og set fra helikopteren er det en strategisk krig om beskyttelse af kerneforretningen.

Nykredit er i forvejen en af finanskrisens store tabere. Med købet af Forstædernes Bank på det forkerte tidspunkt, blev Nykredit sendt i defensiven. Drømmen om at matche Nordea, Danske Bank og Jyske Bank bristede i massive tab på en rigtig beslutning på et forkert tidspunkt.

For dem, der kom rimeligt trygt gennem krisen, er det igen blevet muligt at investere i konkurrerende selskaber. Det har Jyske Bank udnyttet med købet af BRFKredit, som ligner det rigtige køb på det rigtige tidspunkt.

Der er en verden til forskel på, om du har købt stort ind i 2008 eller gør det i 2014.

Koncernchef Michael Rasmussen kom til Nykredit på et tidspunkt, hvor koncernen var økonomisk og strategisk udsultet.

Han har skullet rydde op efter forgængeren, udarbejde ny strategi, skære omkostningerne og sætte et nyt hold i topledelsen.

I bagagen havde han dog Totalkredit, som Nykredit ejer, og som i kraft af et unikt samarbejde med 70 pengeinstitutter, heriblandt Jyske Bank, er Danmarks største realkreditinstitut målt på nye lån.

I det lys kommer Jyske Banks køb af BRF på det værst tænkelige tidspunkt. Købet slår en kile ned i Totalkredit og dermed ned i en af de få solide succeshistorier i Nykredit.

De kunder, som Jyske Bank sendte til Totalkredit vil blive sendt til BRF. At det er store beløb, det handler om, viser den årlige provision på 250 millioner kroner som Nykredit-koncernen betaler til Jyske Bank.

Lige nu nægter Nykredit at betale provisionen. Nykredit mener, at Jyske Bank har misligeholdt aftalen med Totalkredit.

Dybest set handler magtkampen dog ikke om de 250 mio. kr., men om et Nykredit, der står isoleret og vingeskudt tilbage, fordi koncernen fejlede med en plan, som Jyske Bank har kopieret, blot med omvendt fortegn.

Jyske Bank har købt et realkreditinstitut på det rigtige tidspunkt, mens Nykredit købte en bank på det forkerte tidspunkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *