I denne uge skal Don Ø være vågen

Don Ø skal i denne uge holde øje med Vestre Landsret. Ikke fordi han selv er på anklagebænken, men fordi en afgørelse i den spektakulære sag om kursmanipulation i EBH-Bank og Sparekassen Himmerland vil sende et markant signal om, hvor hårdt samfundet slår ned på manipulation med aktiekurser.

Don Ø skal i denne uge holde øje med Vestre Landsret. Ikke fordi han selv er på anklagebænken, men fordi en afgørelse i den spektakulære sag om kursmanipulation i EBH-Bank og Sparekassen Himmerland vil sende et markant signal om, hvor hårdt samfundet slår ned på manipulation med aktiekurser.

Den konkrete sag tager sit udspring i 2008, hvor EBH-Bank lægger et bud på køb af aktier i Sparekassen Himmerland, men med klausul om at prisen ikke må falde til under en bestemt kurs. Normalt vil de fleste gerne købe så billigt som muligt, men her skal prisen holdes oppe.

De anklagede gjorde det ikke for personlig vinding. Det principielle ved sagen er selve hensigten med handlen. Det er ifølge anklagemyndigheden strafbart at gennemføre transaktioner, som alene har til formål at give markedet vildledende signaler om efterspørgslen på aktier.

Hvis to parter indgår en aftale i det skjulte med det formål at skabe en kunstig prisdannelse, hedder det kursmanipulation. Det er ulovligt. Det kom Byretten i Hjørring frem til i marts 2013, da den valgte at sende de to tidligere så respekterede, lokale bankdirektører i fængsel.

Finn Trier Poulsen fra EBH-Bank og Svend Jørgensen fra Sparekassen Himmerland blev idømt fem måneders ubetinget fængsel, mens tre andre mellemledere fik tre måneders fængsel. Sparekassen Himmerland fik en bøde på fem millioner kroner.

Alle har erklæret sig uskyldige. Fire af de tiltalte og banken ankede dommen til Vestre Landsret, som ventes at afsige dom i morgen.

Når sagen skal følges tæt, skyldes det ikke kun, at den er usædvanlig i sig selv, men den vil give et fingerpeg om, hvor alvorligt samfundet ser på kursmanipulation, og hvor linjen ligger, når en stribe andre sager kommer på domstolenes anklagebænk.

Det gælder blandt andet F.C. Københavns tidligere koryfæer, direktør Jørgen Glistrup og bestyrelsesformand Flemming Østergaard, som ifølge et anklageskrift fra Bagmandspolitiet står bag omfattende kurs-manipulation – i denne sag angiveligt for egen vindings skyld.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *