Milliardforretning tilsat fup og svindel

Sport er big business for milliardbeløb. Alligevel tillader benhårde forretningsfolk, at deres penge forvaltes af fusentaster og glade amatører. Mon ikke det er på tide at trække det røde kort. 

Er sport blot en folkelig fornøjelse, hvor vi skal glædes over præsta­tionerne og vende det blinde øje til fup, fiduser og ringe ledelse?

Nej vel. Grænsen mellem underholdning og forretning er forlængst blevet udvisket.

Sport handler om penge. Klubber er blevet børsnoteret, og erhvervsvirksomheder kaster milliardbeløb efter de bedste udøvere i håb om, at det vil smitte af på sponsorernes egen forretning.

Inden for kort tid har vi oplevet professionelle cykelryttere svindle sig til sejr og millionbeløb i indtægter. Vi kan læse om spillere, der gambler på resultater, de selv kan påvirke, alene med det formål at berige sig selv på bekostning af andre. Og vi kan i disse dage intenst følge Brøndbys økonomiske dødskamp, som er skabt af en notorisk elendig ledelse med kammerateri, nepotisme og brud på almindelig aftaleret som gennemgående træk.

Sport er big business og skal som alle andre erhvervsvirksomheder underlægges samme spilleregler, der bl.a. betyder, at der bliver slået hårdt ned på økonomisk kriminalitet, forfalskede varer og økonomisk uansvarlighed.

Overlevelse
Det må imidlertid medgives, at sportens virksomheder har en fænomenal overlevelsesevne. Tag fodboldklubben Brøndby. For nylig kunne klubben fortælle, at den akkurat undgik en konkurs, og at der nu var penge frem til det kommende aktiesalg i foråret.

Klubben forventer at sælge aktier for 75 til 150 millioner kroner, på trods af at klubbens økonomi ikke er fundamentalt ændret. Snarere tværtimod.

Lad os gennemgå udfordringerne:

Klubben er ikke i stand til at betale Spillerforeningen det fulde beløb for manglende feriepenge og pension, men kun fire millioner kroner til tre spillere, som vandt voldgiftssagen. Hvis alle spillere, som er ligestillet med de tre, skal have deres penge, koster det Brøndby p.t. 38 millioner kroner inkl. renter.

Klubben har desuden indgået et betinget salg af Gildhøj Centret for 25 mio. kr., men køberne vil ikke give sig til kende. Offentligheden kender ikke årsagen. Men et betinget salg er ensbetydende med risiko for, at salget ikke gennemføres.

Klubben har tillige en vare, som har vist sig umulig at sælge til en sponsor.

Endelig sker aktiesalget først i foråret. På det tidspunkt ved klubben, om den overlever i Superligaen. Det må betyde, at klubben er klar over, at aktiesalget stort set er urealistisk ved en nedrykning.

Bagsiden
Det er en stående sandhed, at det vil være synd for dansk fodbold, hvis Brøndby går konkurs og bliver degraderet til en lavere række.

Det er en logik, der er svær at forstå. Hvis man vil drive fodbold som en virksomhed, må det ske på ens præmisser, og her læner Brøndby sig op ad et rødt kort.

Det lyder hårdt, men lad os lige se på fakta. Brøndby har haft en arbejdende formand, der har udøvet nepotisme, omgivet sig med rygklappere og optrådt brutalt og egenrådigt over for kritikere.

Navnet er Per Bjerrregaard, og nok er han manden, der indførte professionel fodbold i Danmark og løftede Brøndby til en magtfaktor i dansk fodbold. Respekt for det. Men se det i øjnene – det hører hjemme i historiebøgerne.

Bjerregaard er også manden, der har vist bagsiden af professionel fodbold, og den side er ikke køn.

Danske klubber frygter et kollaps i Brøndby, fordi man mister tilskuere, men tag til Italien. Her blev den traditionsrige klub Juventus straffet og sendt ud af den bedste række. Tag til Skotland. Her blev den historiske klub Glasgow Rangers smidt ud som følge af elendig økonomi. Meldingen var klar. Tilbage til start.

Hvorfor skulle det være anderledes i Danmark? Professionel sport kræver professionel, uangribelig ledelse.

One response to “Milliardforretning tilsat fup og svindel

  1. Brøndby kommer at starte forfra i Danmarksserien, dette vil gavne Moderklubben (amatørafdelingen) og klubben vil igen opstå som den var i førtiden, klubben har så stærk en ungdomsafdeling at det er det som kræfterne skal bruges på !

    Mvh.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *