SAS på vej mod final cut

SAS nåede i weekenden historiske aftaler med fagforeningerne. Med trusler om konkurs lykkedes det ledelsen at overbevise de ansatte om, at nu var det “final call” for SAS. Men krisen er ikke slut. 

Hvis du skal have succes i dag, skal du være født global. Sådan lyder mantraet fra iværksættere i dagens Danmark. Det paradoksale er, at SAS nærmest er født global i 1946 som et interskandinavisk selskab.

Det var nytænkende af de tre skandinaviske lande, Norge, Sverige og Danmark, at gå sammen om et flyselskab, inden alle andre lande for alvor så mulighederne i flytransport af passagerer.

SAS udnyttede fordelen ved at være først over Atlanten med direkte rute til New York, først med ruter over Nordpolen til Los Angeles og Tokyo og først med nonstop-flyvning til Fjernøsten.

Men SAS formåede ikke at fastholde sin konkurrencefordel. Tværtimod. For ejerskabet viste sig at være ineffektivt, da markedet blev dereguleret, og nye lavprisselskaber fik adgang til ruterne.

Den pinagtige historie om SAS er, at krisen har været til at forudse.

Tilbage i 2001 kunne læsere af dette magasin møde historien “SAS har brug for et mirakel”. Lavprisselskaber havde vist deres indtog på markedet, og for hver gang en medarbejder i SAS solgte for 100 kroner, solgte en medarbejder i Ryanair for 200 kroner, og hver gang en SAS-ansat havde tjent en krone, havde medarbejderen i Ryanair tjent 10 kroner. Artiklen konkluderede, at SAS var sat i et svært strategisk dilemma.

Nu er der gået 11 år, og SAS har endnu ikke fundet svaret på liberaliseringen og konkurrencen fra lavprisselskaberne.

Der er kun en konklusion tilbage. SAS har ikke genopfundet sin historiefortælling. Det er ikke lykkedes SAS at forklare omverdenen, at selskabet har en berettigelse. Og uanset om SAS får skåret massivt i omkostningerne, har selskabet stadig ikke en ny forretningsmodel på plads.

Ledelsessvigt
Når bølgerne har lagt sig, må ejerne af SAS spørge sig selv, om de har været de rigtige for SAS, og om de over tid har evnet at udnævne de kompetente personer til bestyrelsen for SAS.

Det står nu klart, at staten som ejere har en tendens til at udpege venner af det politiske establishment til bestyrelsen, og ikke personer med anerkendt indsigt i branchen.

Det kunne gå, da markedet var stramt reguleret, men når konkurrencen bliver skærpet af selskaber med en helt anden tilgang til branchen, kræver det en potent bestyrelse, som i tide træffer de rigtige, strategiske beslutninger.

Når en virksomhed ender i final call, og må støtte sine argumenter med trusler om konkurs, ledsaget af pres fra pengeinstitutter og støtteerklæringer fra en socialdemokratisk ledet regering i Danmark, så er den triste konklusion, at bestyrelsen ikke har handlet i tide, men fremstår impotent og handlingslammet.

Problemet for SAS’ ledelse er, at den ikke har en ny forretningsplan i skuffen. SAS’ strategiske dilemma i 2001 er ikke blevet mindre med årene, men derimod blevet forstærket.

SAS-klemmen
Med lavprisselskabernes opdukken, blev selve SAS’ forretningsmodel udfordret. Lavprisselskaberne skulle blot flyve fra punkt A til B, mens SAS indgår i netværk, hvor rejsen skal afstemmes med andre flyselskaber, som skal fragte passagererne videre.

I mange år kunne SAS lukrere på langdistanceruterne, men selskabet er blevet for lille til at konkurrere med giganterne som Lufthansa og statsejede selskaber fra Fjernøsten.

Dette problem vil yderligere blive forstærket, når lavprisselskaber som Norwegian for alvor går ind i konkurrencen om de interkontinentale ruter.

Alt tyder på, at SAS er endt i en uløselig klemme, og at det, som ledelsen har kaldt final call for de ansatte, reelt er final cut for SAS som selvstændigt selskab.

2 responses to “SAS på vej mod final cut

 1. Der er kun én ting at gøre – som Norwegean har gjort: Begynde for sig selv.

  Brugte fly er der masser af – og endnu flere brugte medarbejdere: Det er jo ikke barselsorlov, der er problemet.

  Man bør begynde forfra med et nyt selskab, der hvis hovedstruktur er til og fra hovedstæderne i Europa. En fordel med mindre fly er en højere frekvens.

  Men det essentielle er brændselsøkonomien. Her kommer der den hjælp, at når (ikke hvis) Kina falder sammen så bliver olie billigere.

  Indtil nu er udviklingen gået mod stadig større fly for at bringe brændselsomkostningerne pr. sæde ned. Den tror jeg ikke holder.

  Hvad er der på markedet i DC-9 klassen med ny teknik?

  Der er det med transport – uanset om det er containerskibe, futtog eller fly: Enten er det skidegodt eller også er det skidt. Der er ligesom ikke nogen mellemvej.

  Problemet ligger nok så meget i det samme som med containere: Nu har man fået bygget gigantskibene og de skal fyldes for at opnå en passende frekvens: Det knalder prisen ned.

 2. Ja ja ja vi har hørt det tusinde gange før !
  SAS er et offentligt møgforkælet og ineffektivt selskab der aldrig nogensinde bliver konkurrencedygtigt.
  At brændstofpriser skulle være en speciel årsag i SAS lyder underligt.
  Da Cimber Air eksisterede kunne Cimber klare sig med 8 mand pr fly hvor SAS skulle have 25 mand pr fly.
  Selv har min hustru og jeg ikke fløjet SAS siden 1999, hvor vi havde den tredie og sidste ubehagelige oplevelse med SAS fra Karup til København. for de ansate i SAS har det kun drejet sig om personalets velbefindende og ikke passagerernes.
  Vi mangler en Alexander der ikke gider at sidde og pille med den gordiske knude i ti år, men tager sit sværd og……

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *