Derfor er Donald Trump en farlig præsident

Af Claus Skovhus 0

Når Donald Trump indtræder som præsident for USA på fredag, går verdensøkonomien ind i en utryg fase. Trump kan nok stave til diplomati, men ordet svinger ikke rigtigt i hans univers.

Det, vi ved, er, at Donald Trump har fri adgang til medierne. Det skal en kommende præsident have. Når han udtaler sig, må vi lytte, forstå og forhåbentlig forholde os kritisk til hans budskaber. Udfordringen er, at Trump er en rendyrket twitter-konge, hvor hans budskaber rammer offentligheden ufiltreret.

Det er ikke nyt, at en amerikansk præsident sætter dagsordenen. Det nye er, at vi nu får en amerikansk præsident, der er ligeglad med, hvad andre tænker, og vil bruge sin magt med en verbal brutalitet, vi sjældent er set.

Det er brutaliteten, som gør Donald Trump farlig, og her tænker jeg alene i forhold til verdensøkonomien, for nok har de økonomiske markeder været robuste, og holdt sig stabile både i forbindelse Brexit og valget af Trump, men Trump har vist, at han med små tweets kan sende markederne i heftige svingninger.

Ingen Trump-effekt
Trumps held er, at han blev valgt, efter at verdenssamfundet har ryddet op efter den globale finanskrise i 2008. Til sammenligning tiltrådte den afgående præsident Barack Obama, da vi stod i den værste økonomiske krise siden 1930erne.

Den globale økonomi har fået det markant bedre med stigninger i væksten i USA, Europa, Asien og Japan. Det reagerer aktiemarkederne positivt på, og det skal vi huske, når folk taler om Trump-effekten.

Det er ikke Donald Trump, der har skabt et positivt investeringsklima. Det har verdenssamfundet og den globale økonomiske udvikling.

Til gengæld står vi nu over for en ny præsident, der jagter kortsigtede politiske gevinster med en antiglobaliseringsagenda, hvor han truer alt og alle med økonomiske restriktioner.

Kan Lego gå fri?
Senest har vi set hans angreb på bilindustrien, hvor han truer med alverdens ulykker, hvis ikke bilgiganterne placerer produktion i USA eller andre lande begynder at købe amerikanske biler. Hvor er de liberale ideer om fri konkurrence? Den eksisterer kun hos Trump, hvis den går hans vej.

Hvis hans kamp mod bilindustrien lykkes, er det vanskeligt at forestille sig, at Lego går ram forbi, for hvordan vil han tillade en Lego-fabrik i Mexico, når han truer andre med økonomiske restriktioner?

Et andet eksempel er angrebet på medicinalpriserne. Det førte straks til yderligere kursfald på Novo og Lundbeck, men de fleste har glemt, at priskrigen begyndte under Obama med et påfaldende sammenfald med indførelsen af sundhedsreformerne, også kaldt Obamacare.

Det er de samme sundhedsreformer, Donald Trump vil rulle tilbage, og det på trods af, at de amerikanske borgere er positivt stemt, og de er til glæde for lavtlønnede borgere.

Trump synes at gavne de velstillede, men hans politiske granater taler til folket.

Tilsvarende ønsker Donald Trump skattelettelser, men primært til gavn for dem med de absolut højeste indtægter.

Antiglobaliseringsbølgen handler i første omgang om stigende afstand mellem elite og folket.

Trump synes at gavne de velstillede, men hans politiske granater taler til folket. Det er en farlig cocktail for verdensøkonomien.

Det er utilregneligheden i Trumps argumentationsbase, der gør ham til en farlig mand for verdensøkonomien, for ingen ved, hvem der bliver ramt eller hvornår de bliver ramt.

Hvis der er noget, som er gift for de økonomiske markeder, er det præcis den uforudsigelighed, som den kommende præsident dyrker i det offentlige rum.

 

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info